*
Иов Почаевский |
*
Преподобный
Иов Почаевский
(1651 г.).
Преподобный Иов, игумен Почаевский (1651 г.).
Преподобного Иова, игумена и чудотворца Почаевского.
Прп. Иова Почаевского (XVII).
Ὁ Ὅσιος Ἰὼβ ἐκ Ρωσίας 1651 μ.Χ.
*
Память 6/19 мая, 28 августа/10 сентября и 28 октября/10 ноября
Преподобный Иов, игумен Почаевский (1651 г.).
Преподобного Иова, игумена и чудотворца Почаевского.
Прп. Иова Почаевского (XVII).
Ὁ Ὅσιος Ἰὼβ ἐκ Ρωσίας 1651 μ.Χ.
*
Память 6/19 мая, 28 августа/10 сентября и 28 октября/10 ноября
*
Преподобный Иов, игумен Почаевский, чудотворец |
*
=============================
Преподобный Иов Почаевский
http://www.kotlovka.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=740
*
===========================
==========================
Православные праздники → День преподобного Иова, игумена Почаевского
http://www.calend.ru/holidays/0/0/1610/
*
===================
===============
Преподобный Иов, игумен Почаевский
Преподобный Иов, игумен Почаевский, чудотворец (в миру Иван Железо), родился в середине ХVI века в Покутье в Галиции. В возрасте 10 лет он пришел в Преображенский Угорницкий монастырь, а на 12-м году жизни принял монашество. С юности преподобный Иов был известен величайшим благочестием, строгой подвижнической жизнью и рано был удостоен священнического сана. Около 1580 года, по просьбе известного поборника Православия князя Константина Островского, он возглавил Крестовоздвиженский монастырь близ города Дубно и управлял монастырем более 20 лет в обстановке нараставших гонений на Православие со стороны католиков и униатов. В начале ХVII века преподобный удалился на Почаевскую гору и поселился в пещере неподалеку от древней Успенской обители, славной своей чудотворной Почаевской иконой Божией Матери. Братия обители, полюбив святого отшельника, избрали его своим игуменом. Преподобный Иов, ревностно исполняя должность настоятеля, был кроток и ласков с братьями, сам много работал, сажал в саду деревья, укреплял плотины близ монастыря. Принимая деятельное участие в защите Православия и русской народности, преподобный Иов присутствовал на Киевском Соборе 1628 года, созванном против унии. После 1642 года преподобный Иов принял великую схиму с именем Иоанн. Иногда он полностью затворялся в пещере на три дня или на целую неделю. Иисусова молитва была непрестанным деланием его кроткого сердца. По свидетельству ученика и составителя жития преподобного Иова Досифея, однажды во время молитвы преподобного пещеру осиял небесный свет. Скончался преподобный Иов в 1651 году, прожив более 100 лет, после пятидесятилетнего управления Почаевской обителью. 28 августа 1659 года совершилось прославление преподобного Иова.
http://iconsv.ru/
*
==========================
==================
Житие Преподобного Иова, игумена Почаевского
Преподобный Иов, игумен почаевский, родился в Галиции, в Покутской области, от благочестивых родителей по прозванию Железо (около 1551 г.) и наречен был во святом крещении Иоанном. Жизнь в родительском доме, как ни была она кратковременна, имела сильное влияние на образование благочестивых наклонностей и всего нравственного характера преподобного. Едва он выучился читать как уже, конечно, не без руководства родителей стал знакомиться с высокими образцами нравственной жизни, какие он находил прежде всего в жизни тезоименитого ему Предтечи Господня Иоанна и потом в творениях преподобного Иоанна Лествичника и в житиях преподобных Саввы Освященного и Иоанна Дамаскина.
Чтение таких образцов высоконравственной жизни не могло не оставить следа в душе Иоанна. Можно с уверенностью сказать, что под влиянием такого чтения еще в родительском доме возникли в нем те духовные стремления к подражанию высоким образцам древнего подвижничества, осуществлением которых служит вся последующая жизнь преподобного. Правда, преподобный был в то время еще малолетним; но, нужно заметить, что он отличался от обыкновенных мальчиков и, будучи “мал возрастом”, был, по словам писателя жития его Досифея, “совершен разумом”. Кроме чтения душеспасительных книг на преподобного, во время пребывания его в доме родителей, конечно, оказывала влияние и вся вообще нравственная обстановка в семье, живой пример добродетельной жизни его родителей. Так, в юную душу преподобного с ранних лет всеяны были семена строго — нравственного характера, какими отличался он всю свою жизнь. Никогда слово и дело, знание и поступки не шли у него врозь, но всегда было между ними полное соответствие.
Духовные стремления, какие проявились в преподобном в родительском доме, не могли получить там полного удовлетворения. Преподобного влекло к уединению, к пустынной подвижнической жизни. Влечение это было в нем так сильно, что взяло верх над сильной любовью к родителям, и он решился оставить их, чтобы удалиться в монастырь. Ему в это время было всего десять лет. Преподобный ушел из дома и прибыл в Угорницкий Спасо-Преображенский монастырь, находившийся там же в Галиции, в Карпатских горах. Припав к ногам игумена этого монастыря, он умолял его принять в число братии. Черты лица преподобного показывали в нем юного избранника Божия, таким, по крайней мере показался он игумену, и потому тот с радостью принял его в свою обитель.
С вступлением в монастырь начинается для юного Иоанна новая жизнь. И в доме родительском привык он к благочестивому образу жизни, имея перед собой живой пример в лице родителей, но то были люди мирского благочестия. Здесь же, в монастыре, предстали ему люди, в своем житии старающиеся наглядно отобразить тот путь жизни, какой нарисовался в уме Иоанна от чтения душеспасительных книг, люди благочестия подвижнического. Иоанн почувствовал, что он попал в ту среду, куда влекли его духовные стремления, и вот он дал им полную волю, с увлечением начав проходить первые ступени подвижнической жизни. Не довольствуясь одним послушанием, на которое поставил его екклесиарх, юный Иоанн каждому иноку старался угождать разными услугами. Он возрадовался, что пришло наконец время вполне воспользоваться теми уроками богоугодной жизни, какие получил он при чтении образцов ее. Он вспомнил, что и Иоанн Лествичник, пришедши в монастырь в юных летах (15 л.), услуживал братии и что то же самое раньше его делал преп. Иоанн Дамаскин. Пример же преп. Саввы Освященного побуждал его к подражанию другим чертам иноческой жизни.
Имея пред собою такой пример, юный Иоанн всякое дело старался исполнять с кротостию и смирением и вообще, подвизаться добрым житием, и успевать в добродетели. И такие старания его не были тщетными. Видя благонравие, примерную кротость и глубокое его смирение, игумен, с общего согласия, постриг его в иноческий чин когда ему было двенадцать лет, и назвал его Иовом. С этого времени просветленному уму юного инока предстал новый нравственный Образец для подражания. То был оыбразец жизни ветхозаветного праведника – многострадального Иова. Юный инок изучил этот образец и много нравственных черт из жизни ветхозаветного Иова осуществил в своей собственной иноческой жизни. “Не именем только,– говорит о юном Иове писатель жития его Досифей,– но и самым делом Многоболезненному оному в ветхом завете Иову блаженнейший отец наш Иов не только уподобился, но лучше скажу во всех противностях жития далеко превзошел. Потому что у того скорбь от скорби, болезнь от болезней рождались попущением Божиим; этот же добровольно, по собственному своему желанию, томился, не щадя себя, при прохождении степеней жесточайшего подвижнического жития”.
Жизнь преп. Иова, по принятии им иночества, настолько была чиста и безукоризненна, несмотря на всю тяжесть иноческого подвига, что Досифей в написанном им житии преподобного уподобляет его Ангелу. “Был, — говорит он о преподобном, — инок весьма искусный, не так летами, как добродетелями украшенный, живя посреди братии, как Ангел... и с каждым днем все более и более совершенствуясь в добродетели”. Так умудрился преподобный и, несмотря на юный возраст, стал примером и образцом для братии, своим поведением давая им видеть достоинства и недостатки их, или, как говорит Досифей, “быв всем на позор и на пользу”.
Такое житие преподобного инока в Угорницком Преображенском монастыре прославило его во всей Галиции. Не только простой народ, но и многие знатные вельможи стекались в Угорницкий монастырь, чтобы взглянуть на преподобного и получить от него совет для душевной пользы и назидание, или же испросить от него благословения и молитв. Преподобный не отказывал в просьбах и назидал всех примером высокого благочестия.
Преуспевая день отодня в добродетели и достигнув совершенного возраста, т. е. 30 лет, преп. Иов возведен был на степень священства, хотя по глубокому смирению и долго отказывался от этого сана; и с тех пор свет подвижнической и благочестивой жизни его воссиял еще более. Он стал известен не только в западной Руси, но и в стране Польской.
Между тем в западной Руси по попущению Божию последовало тяжкое испытание для православной церкви. В 1566 г. в Польше и Литве появились иезуиты. Эти фанатические приверженцы католичества вместе с неразумными ревнителями по вере – польскими магнатами, начали преследовать православие и православных, вводить среди них унию, т. е. стараться обратить их в католичество. Православные христиане и их храмы предаваемы были поруганию. Только святые обители были убежищем и оплотом гонимому православию против ревнителей латинства. Поборник православия, Константин Константинович, князь Острожский и Дубенский, ввиду этого последнего обстоятельства обратил свое особенное внимание на внутреннее и внешнее благоустройство православных обителей и главным образом на поддержание в них духа истинно христианского православного монашества. Ему хотелось видеть в иноках, находящихся в этих обителях, истинных монахов, какими они должны быть по указаниям законоположников монашества, — людей в особенности твердых в вере и проводящих свои убеждения в жизнь, — т.е. людьми с полным соответствием слова, чувства и дела, стойких против соблазнов иноверия и ересей. Он желал сделать православные монастыри, находящиеся в его обширных владениях, рассадниками таких истинных представителей православного монашества, и противопоставить их, с одной стороны, протестантским общинам, с другой — католическим монашеским орденам и в особенности иезуитскому.
Таким целям князя Острожского всего более соответствовала богоугодная жизнь пр. Иова. Князь Острожский знал, что преподобный с детства любил заниматься книжным чтением и старался подражать в своей жизни высоким образцам древнего монашества. Зная это, он не раз обращался к игумену Угорницкого Преображенского монастыря, усердно прося его отпустить блаж. Иова в Крестовоздвиженскую обитель, находившуюся в городе Дубно, на острове, — для того, чтобы он своим примером показал инокам этой обители “образ трудолюбного и богоугодного жития”, чтобы назидал братию и руководил ее в духовной жизни. С прискорбием выслушивал эти просьбы князя игумен Угорницкий; но так как они повторялись непрестанно, то должен был отпустить с миром блаженного подвижника в Дубенскую обитель.
В Крестовоздвиженском монастыре, конечно, уже знали о святой подвижнической жизни преподобного Иова по слухам, и потому вскоре после прибытия туда по настоятельным просьбам всей братии он был избран игуменом этого монастыря. Это звание налагало на преподобного новые обязанности, которые были в особенности тяжелы из-за угнетенного состояния православия в западном крае в то время, и особенного положения Дубенского Крестовоздвиженского монастыря. Крестовоздвиженский монастырь находился возле самого города, одного из видных центров тогдашней общественной жизни, и по необходимости долженствовал быть светильником для окрестного населения.
Однако, несмотря на все тягости игуменского служения в Крестовоздвиженском монастыре в то время, преподобный Иов согласился посвятить себя этому служению, ибо на то и зван был он сюда князем Острожским.
Став игуменом, преподобный Иов прежде всего стал заботиться о восстановлении порядка в монастырской жизни, который находился в крайнем упадке в то время не в одном только Дубенском, но и во всех юго-западных монастырях того времени. Современник преподобного Иова, бывший игумен Троице-Сергиевой лавры старец Артемий, писал о тогдашнем общежитии следующее: “о общежительном чине обретохом писано от святых, яко прежде многих лет разрушися таковое жительство”. Стремясь к восстановлению порядка в общежитии монастыря, преподобный обратился к Студийскому уставу, который строители монастыря положили в основу устроенного ими монастырского общежития. Понятно, что при тогдашнем состоянии общежития, он нашел много отступлений от основного устава монастырской жизни во вверенном его попечению монастыре. В студийской обители преподобного Феодора Студита, по образцу которой первоначально устроена была обитель Крестовоздвиженская, с наступлением Великого поста монастырские врата затворялись и открывались для мирян только в Лазареву субботу. В афонском уставе 971 года, составленном под редакцией студийского игумена Евфимия, имеющем сходство с студийским уставом, предписывалось и для скитников и для общинножителей, чтобы в святую четыредесятницу все, как подвизающиеся наедине, так и живущие общинно, пребывали в безмолвии и не ходили бы друг к другу без благословной причины, или без крайней нужды, или без потребности врачевания худых и срамных помыслов. Да и самим игуменам не разрешается в эти святые дни, кроме суббот, производить работы, или явно делать что-либо другое кроме духовного. Вряд ли соблюдалось все это в Крестовоздвиженском монастыре до игуменства Иова; между тем он восстановил этот порядок жизни в монастыре во время святой четыредесятницы. Есть предание, что князь Константин Острожский, питая особенное уважение и любовь к Дубенскому Крестовоздвиженскому монастырю, на первой неделе Великого поста удалялся сюда для молитвы и поста, приготовляя себя к исповеди и святому причастию, здесь сбрасывал с себя княжеское одеяние и облекался в иноческое.
Заботясь о возвышении общего уровня внешней иноческой жизни в Крестовоздвиженском монастыре и подавая инокам своею собственною жизнью благой пример для подражания, преподобный Иов обратил также большое внимание на поднятие внутренней, духовной иноческой жизни во вверенной ему обители.
Поставив на надлежащую высоту иноческую жизнь с внешней ее стороны и прилагая усердные старания к возвышению ее со стороны внутренней, духовной, неутомимый труженик и св. подвижник, игумен Иов, не останавливался на этом. Наплыв иноверцев, еретиков и сектантов, волновавших современное преп. Иову православное русское общество, указывал ему на новое поприще для его деятельности, которое он не считал для себя чуждым. Он был далек от той мысли, что игуменское звание обязывает его к попечению об одних лишь исключительно монастырских нуждах, хотя попечение о них считал первою своею обязанностью: он считал своим долгом стремиться к тому, чтобы вверенный ему монастырь не одною только добродетельной жизнью иноков поучал окружающее мирское общество, но и учительным словом, применительно к обстоятельствам и положению этого общества. Поэтому он приложил много усилий к обличению иезуитской проповеди, католичества, резко восставая против учения о совершении таинства Евхаристии на опресноках и защищая употребление квасного хлеба. Еще более усилий направил преподобный Иов к обличению протестантствующих сект, стараясь предохранить от них православное общество.
Справочно-информационный портал Алчевского благочиния
http://alchevskpravoslavniy.ru/about
*
===================
===========================
Ὁ Ὅσιος Ἰὼβ ἐκ Ρωσίας 1651 μ.Χ.
=============================
Преподобный Иов Почаевский
http://www.kotlovka.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=740
*
===========================
Иов Почаевский. |
Православные праздники → День преподобного Иова, игумена Почаевского
http://www.calend.ru/holidays/0/0/1610/
*
===================
===============
Преподобный Иов, игумен Почаевский
Преподобный Иов, игумен Почаевский, чудотворец (в миру Иван Железо), родился в середине ХVI века в Покутье в Галиции. В возрасте 10 лет он пришел в Преображенский Угорницкий монастырь, а на 12-м году жизни принял монашество. С юности преподобный Иов был известен величайшим благочестием, строгой подвижнической жизнью и рано был удостоен священнического сана. Около 1580 года, по просьбе известного поборника Православия князя Константина Островского, он возглавил Крестовоздвиженский монастырь близ города Дубно и управлял монастырем более 20 лет в обстановке нараставших гонений на Православие со стороны католиков и униатов. В начале ХVII века преподобный удалился на Почаевскую гору и поселился в пещере неподалеку от древней Успенской обители, славной своей чудотворной Почаевской иконой Божией Матери. Братия обители, полюбив святого отшельника, избрали его своим игуменом. Преподобный Иов, ревностно исполняя должность настоятеля, был кроток и ласков с братьями, сам много работал, сажал в саду деревья, укреплял плотины близ монастыря. Принимая деятельное участие в защите Православия и русской народности, преподобный Иов присутствовал на Киевском Соборе 1628 года, созванном против унии. После 1642 года преподобный Иов принял великую схиму с именем Иоанн. Иногда он полностью затворялся в пещере на три дня или на целую неделю. Иисусова молитва была непрестанным деланием его кроткого сердца. По свидетельству ученика и составителя жития преподобного Иова Досифея, однажды во время молитвы преподобного пещеру осиял небесный свет. Скончался преподобный Иов в 1651 году, прожив более 100 лет, после пятидесятилетнего управления Почаевской обителью. 28 августа 1659 года совершилось прославление преподобного Иова.
http://iconsv.ru/
*
==========================
Преподобный Иов Игумен Почаевский Украина. Почаев. Начало XX в. Образ на хоругви Троицкого собора Свято-Успенской Почаевской Лавры. |
Житие Преподобного Иова, игумена Почаевского
Преподобный Иов, игумен почаевский, родился в Галиции, в Покутской области, от благочестивых родителей по прозванию Железо (около 1551 г.) и наречен был во святом крещении Иоанном. Жизнь в родительском доме, как ни была она кратковременна, имела сильное влияние на образование благочестивых наклонностей и всего нравственного характера преподобного. Едва он выучился читать как уже, конечно, не без руководства родителей стал знакомиться с высокими образцами нравственной жизни, какие он находил прежде всего в жизни тезоименитого ему Предтечи Господня Иоанна и потом в творениях преподобного Иоанна Лествичника и в житиях преподобных Саввы Освященного и Иоанна Дамаскина.
Чтение таких образцов высоконравственной жизни не могло не оставить следа в душе Иоанна. Можно с уверенностью сказать, что под влиянием такого чтения еще в родительском доме возникли в нем те духовные стремления к подражанию высоким образцам древнего подвижничества, осуществлением которых служит вся последующая жизнь преподобного. Правда, преподобный был в то время еще малолетним; но, нужно заметить, что он отличался от обыкновенных мальчиков и, будучи “мал возрастом”, был, по словам писателя жития его Досифея, “совершен разумом”. Кроме чтения душеспасительных книг на преподобного, во время пребывания его в доме родителей, конечно, оказывала влияние и вся вообще нравственная обстановка в семье, живой пример добродетельной жизни его родителей. Так, в юную душу преподобного с ранних лет всеяны были семена строго — нравственного характера, какими отличался он всю свою жизнь. Никогда слово и дело, знание и поступки не шли у него врозь, но всегда было между ними полное соответствие.
Духовные стремления, какие проявились в преподобном в родительском доме, не могли получить там полного удовлетворения. Преподобного влекло к уединению, к пустынной подвижнической жизни. Влечение это было в нем так сильно, что взяло верх над сильной любовью к родителям, и он решился оставить их, чтобы удалиться в монастырь. Ему в это время было всего десять лет. Преподобный ушел из дома и прибыл в Угорницкий Спасо-Преображенский монастырь, находившийся там же в Галиции, в Карпатских горах. Припав к ногам игумена этого монастыря, он умолял его принять в число братии. Черты лица преподобного показывали в нем юного избранника Божия, таким, по крайней мере показался он игумену, и потому тот с радостью принял его в свою обитель.
С вступлением в монастырь начинается для юного Иоанна новая жизнь. И в доме родительском привык он к благочестивому образу жизни, имея перед собой живой пример в лице родителей, но то были люди мирского благочестия. Здесь же, в монастыре, предстали ему люди, в своем житии старающиеся наглядно отобразить тот путь жизни, какой нарисовался в уме Иоанна от чтения душеспасительных книг, люди благочестия подвижнического. Иоанн почувствовал, что он попал в ту среду, куда влекли его духовные стремления, и вот он дал им полную волю, с увлечением начав проходить первые ступени подвижнической жизни. Не довольствуясь одним послушанием, на которое поставил его екклесиарх, юный Иоанн каждому иноку старался угождать разными услугами. Он возрадовался, что пришло наконец время вполне воспользоваться теми уроками богоугодной жизни, какие получил он при чтении образцов ее. Он вспомнил, что и Иоанн Лествичник, пришедши в монастырь в юных летах (15 л.), услуживал братии и что то же самое раньше его делал преп. Иоанн Дамаскин. Пример же преп. Саввы Освященного побуждал его к подражанию другим чертам иноческой жизни.
Имея пред собою такой пример, юный Иоанн всякое дело старался исполнять с кротостию и смирением и вообще, подвизаться добрым житием, и успевать в добродетели. И такие старания его не были тщетными. Видя благонравие, примерную кротость и глубокое его смирение, игумен, с общего согласия, постриг его в иноческий чин когда ему было двенадцать лет, и назвал его Иовом. С этого времени просветленному уму юного инока предстал новый нравственный Образец для подражания. То был оыбразец жизни ветхозаветного праведника – многострадального Иова. Юный инок изучил этот образец и много нравственных черт из жизни ветхозаветного Иова осуществил в своей собственной иноческой жизни. “Не именем только,– говорит о юном Иове писатель жития его Досифей,– но и самым делом Многоболезненному оному в ветхом завете Иову блаженнейший отец наш Иов не только уподобился, но лучше скажу во всех противностях жития далеко превзошел. Потому что у того скорбь от скорби, болезнь от болезней рождались попущением Божиим; этот же добровольно, по собственному своему желанию, томился, не щадя себя, при прохождении степеней жесточайшего подвижнического жития”.
Жизнь преп. Иова, по принятии им иночества, настолько была чиста и безукоризненна, несмотря на всю тяжесть иноческого подвига, что Досифей в написанном им житии преподобного уподобляет его Ангелу. “Был, — говорит он о преподобном, — инок весьма искусный, не так летами, как добродетелями украшенный, живя посреди братии, как Ангел... и с каждым днем все более и более совершенствуясь в добродетели”. Так умудрился преподобный и, несмотря на юный возраст, стал примером и образцом для братии, своим поведением давая им видеть достоинства и недостатки их, или, как говорит Досифей, “быв всем на позор и на пользу”.
Такое житие преподобного инока в Угорницком Преображенском монастыре прославило его во всей Галиции. Не только простой народ, но и многие знатные вельможи стекались в Угорницкий монастырь, чтобы взглянуть на преподобного и получить от него совет для душевной пользы и назидание, или же испросить от него благословения и молитв. Преподобный не отказывал в просьбах и назидал всех примером высокого благочестия.
Преуспевая день отодня в добродетели и достигнув совершенного возраста, т. е. 30 лет, преп. Иов возведен был на степень священства, хотя по глубокому смирению и долго отказывался от этого сана; и с тех пор свет подвижнической и благочестивой жизни его воссиял еще более. Он стал известен не только в западной Руси, но и в стране Польской.
Между тем в западной Руси по попущению Божию последовало тяжкое испытание для православной церкви. В 1566 г. в Польше и Литве появились иезуиты. Эти фанатические приверженцы католичества вместе с неразумными ревнителями по вере – польскими магнатами, начали преследовать православие и православных, вводить среди них унию, т. е. стараться обратить их в католичество. Православные христиане и их храмы предаваемы были поруганию. Только святые обители были убежищем и оплотом гонимому православию против ревнителей латинства. Поборник православия, Константин Константинович, князь Острожский и Дубенский, ввиду этого последнего обстоятельства обратил свое особенное внимание на внутреннее и внешнее благоустройство православных обителей и главным образом на поддержание в них духа истинно христианского православного монашества. Ему хотелось видеть в иноках, находящихся в этих обителях, истинных монахов, какими они должны быть по указаниям законоположников монашества, — людей в особенности твердых в вере и проводящих свои убеждения в жизнь, — т.е. людьми с полным соответствием слова, чувства и дела, стойких против соблазнов иноверия и ересей. Он желал сделать православные монастыри, находящиеся в его обширных владениях, рассадниками таких истинных представителей православного монашества, и противопоставить их, с одной стороны, протестантским общинам, с другой — католическим монашеским орденам и в особенности иезуитскому.
Таким целям князя Острожского всего более соответствовала богоугодная жизнь пр. Иова. Князь Острожский знал, что преподобный с детства любил заниматься книжным чтением и старался подражать в своей жизни высоким образцам древнего монашества. Зная это, он не раз обращался к игумену Угорницкого Преображенского монастыря, усердно прося его отпустить блаж. Иова в Крестовоздвиженскую обитель, находившуюся в городе Дубно, на острове, — для того, чтобы он своим примером показал инокам этой обители “образ трудолюбного и богоугодного жития”, чтобы назидал братию и руководил ее в духовной жизни. С прискорбием выслушивал эти просьбы князя игумен Угорницкий; но так как они повторялись непрестанно, то должен был отпустить с миром блаженного подвижника в Дубенскую обитель.
В Крестовоздвиженском монастыре, конечно, уже знали о святой подвижнической жизни преподобного Иова по слухам, и потому вскоре после прибытия туда по настоятельным просьбам всей братии он был избран игуменом этого монастыря. Это звание налагало на преподобного новые обязанности, которые были в особенности тяжелы из-за угнетенного состояния православия в западном крае в то время, и особенного положения Дубенского Крестовоздвиженского монастыря. Крестовоздвиженский монастырь находился возле самого города, одного из видных центров тогдашней общественной жизни, и по необходимости долженствовал быть светильником для окрестного населения.
Однако, несмотря на все тягости игуменского служения в Крестовоздвиженском монастыре в то время, преподобный Иов согласился посвятить себя этому служению, ибо на то и зван был он сюда князем Острожским.
Став игуменом, преподобный Иов прежде всего стал заботиться о восстановлении порядка в монастырской жизни, который находился в крайнем упадке в то время не в одном только Дубенском, но и во всех юго-западных монастырях того времени. Современник преподобного Иова, бывший игумен Троице-Сергиевой лавры старец Артемий, писал о тогдашнем общежитии следующее: “о общежительном чине обретохом писано от святых, яко прежде многих лет разрушися таковое жительство”. Стремясь к восстановлению порядка в общежитии монастыря, преподобный обратился к Студийскому уставу, который строители монастыря положили в основу устроенного ими монастырского общежития. Понятно, что при тогдашнем состоянии общежития, он нашел много отступлений от основного устава монастырской жизни во вверенном его попечению монастыре. В студийской обители преподобного Феодора Студита, по образцу которой первоначально устроена была обитель Крестовоздвиженская, с наступлением Великого поста монастырские врата затворялись и открывались для мирян только в Лазареву субботу. В афонском уставе 971 года, составленном под редакцией студийского игумена Евфимия, имеющем сходство с студийским уставом, предписывалось и для скитников и для общинножителей, чтобы в святую четыредесятницу все, как подвизающиеся наедине, так и живущие общинно, пребывали в безмолвии и не ходили бы друг к другу без благословной причины, или без крайней нужды, или без потребности врачевания худых и срамных помыслов. Да и самим игуменам не разрешается в эти святые дни, кроме суббот, производить работы, или явно делать что-либо другое кроме духовного. Вряд ли соблюдалось все это в Крестовоздвиженском монастыре до игуменства Иова; между тем он восстановил этот порядок жизни в монастыре во время святой четыредесятницы. Есть предание, что князь Константин Острожский, питая особенное уважение и любовь к Дубенскому Крестовоздвиженскому монастырю, на первой неделе Великого поста удалялся сюда для молитвы и поста, приготовляя себя к исповеди и святому причастию, здесь сбрасывал с себя княжеское одеяние и облекался в иноческое.
Заботясь о возвышении общего уровня внешней иноческой жизни в Крестовоздвиженском монастыре и подавая инокам своею собственною жизнью благой пример для подражания, преподобный Иов обратил также большое внимание на поднятие внутренней, духовной иноческой жизни во вверенной ему обители.
Поставив на надлежащую высоту иноческую жизнь с внешней ее стороны и прилагая усердные старания к возвышению ее со стороны внутренней, духовной, неутомимый труженик и св. подвижник, игумен Иов, не останавливался на этом. Наплыв иноверцев, еретиков и сектантов, волновавших современное преп. Иову православное русское общество, указывал ему на новое поприще для его деятельности, которое он не считал для себя чуждым. Он был далек от той мысли, что игуменское звание обязывает его к попечению об одних лишь исключительно монастырских нуждах, хотя попечение о них считал первою своею обязанностью: он считал своим долгом стремиться к тому, чтобы вверенный ему монастырь не одною только добродетельной жизнью иноков поучал окружающее мирское общество, но и учительным словом, применительно к обстоятельствам и положению этого общества. Поэтому он приложил много усилий к обличению иезуитской проповеди, католичества, резко восставая против учения о совершении таинства Евхаристии на опресноках и защищая употребление квасного хлеба. Еще более усилий направил преподобный Иов к обличению протестантствующих сект, стараясь предохранить от них православное общество.
Справочно-информационный портал Алчевского благочиния
http://alchevskpravoslavniy.ru/about
*
===================
Прп. Иов. Икона. Россия. Начало XX в. Образ на хоругви Троицкого собора Успенской Почаевской Лавры. |
Ὁ Ὅσιος Ἰὼβ ἐκ Ρωσίας 1651 μ.Χ.
--
Ὁ Ὅσιος Ἰὼβ τοῦ Ποτσάεφ, κατὰ κόσμο Ἰωάννης Τσέλεζο, γεννήθηκε περὶ τὸ 1550 στὸ Γκαλισὶν τῆς Ρωσίας. Σὲ ἡλικία δώδεκα ἐτῶν μόνασε στὴ Λαύρα τοῦ Ποτσάεφ, στὴν Οὐκρανία, τῆς ὁποία ἀναδείχθηκε ἡγούμενος τὸ 1597. Διακρίθηκε γιὰ τοὺς ἀγῶνες του ὑπὲρ τῆς Ὀρθοδοξίας κατὰ τὴν κρίσιμη περίοδο μετὰ τὴν Σύνοδο τῆς Βρέστης (1596) μὲ τὴν ὁποία δημιουργήθηκε ἡ Οὐνία. Μὲ τὸ τεράστιο γιὰ τὴν ἐποχή του ἔργο στήριξε τὴν Ὀρθοδοξία στὴν Βολυνία.
Ὁ Ὅσιος Ἰὼβ κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη τὸ 1651. Ἡ Ἐκκλησία τιμᾶ, ἐπίσης, τὴν μνήμη του στὶς 28 Αὐγούστου καὶ στὶς 28 Ὀκτωβρίου.
*
===============================
Ὁ Ὅσιος Ἰὼβ τοῦ Ποτσάεφ, κατὰ κόσμο Ἰωάννης Τσέλεζο, γεννήθηκε περὶ τὸ 1550 στὸ Γκαλισὶν τῆς Ρωσίας. Σὲ ἡλικία δώδεκα ἐτῶν μόνασε στὴ Λαύρα τοῦ Ποτσάεφ, στὴν Οὐκρανία, τῆς ὁποία ἀναδείχθηκε ἡγούμενος τὸ 1597. Διακρίθηκε γιὰ τοὺς ἀγῶνες του ὑπὲρ τῆς Ὀρθοδοξίας κατὰ τὴν κρίσιμη περίοδο μετὰ τὴν Σύνοδο τῆς Βρέστης (1596) μὲ τὴν ὁποία δημιουργήθηκε ἡ Οὐνία. Μὲ τὸ τεράστιο γιὰ τὴν ἐποχή του ἔργο στήριξε τὴν Ὀρθοδοξία στὴν Βολυνία.
Ὁ Ὅσιος Ἰὼβ κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη τὸ 1651. Ἡ Ἐκκλησία τιμᾶ, ἐπίσης, τὴν μνήμη του στὶς 28 Αὐγούστου καὶ στὶς 28 Ὀκτωβρίου.
*
===============================
Преподобный Иов Игумен Почаевский |
*
АКАФИСТ преподобному и богоносному отцу нашему Иову, в схимонасех Иоанну, Железу, игумену и чудотворцу святыя Лавры Почаевския
http://www.kotlovka.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=741
http://www.kotlovka.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=741
Кондак 1
Избранный от Господа, благий рабе и верный угодниче Христов, преподобне отче наш Иове твоим заступлением и предстательством ограждаеми, похвальная восписуем ти, поведающе благия подвиги и чудеса твоя, и благодарственная возсылаем моления прославльшему тя Господу и Царю славы. Ты же, яко имеяй дерзновение ко Господу и Пречистей Его Матери, Приснодеве Богородице, от всяких нас бед свободи, зовущих ти:
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий обители Почаевския украшение.
Икос 1
Ангела земнаго нравом и человека небеснаго житием содела тя Владыка ангелов и всея видимыя и невидимыя твари; темже прославив, яко сообразна явльшася предуведению Его, благоволил есть и нам явити славное житие и пренебесное прославление твое, да воспеваем ти сице:
Радуйся, от утробы матерния избранный на подвиг служения Царю Небесному;
Радуйся, именем Иоанна, благодати тезоименитаго, имже по рождении наречен был еси, яко печатаю благодати запечатленный.
Радуйся, яко приял еси имя Крестителя Господня, емуже пустыннолюбным житием добре поревновал еси;
Радуйся, яко измлада услышал еси внутренний глас призвавшаго тя Господа.
Радуйся, яко десятолетен сый, сему гласу охотно последуй, уклонился еси от очию любимых ти родителей и во обители Угорницкой вселился еси;
Pадуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 2
Видяще иноцы Угорницкии добродетельное житие и благия нравы, угодниче Божий, по двою летех кроткаго и трудолюбнаго послушания твоего во обители своей, возложиша на тя ангельский чин, и якоже предобразуя многотрудныя подвиги твоя, яже Христа ради подъяти имел еси, Иовом тя нарекоша, воспевая Богу: Аллилуиа.
Икос 2
Разум свыше лет подавая тебе, Бог разумов умудри тя в ведении сих, яже ко спасению, яко преуспевати тебе в пути Господни и благопоспешите паче всех сущих во обители. Темже и на степень священства, аще и по мнозем отрицании твоем, абие во уреченный возраст подведен был еси. Сих ради приими от нас хвалебная пения сия:
Радуйся, светом разума Божественнаго от юности твоея осиянный;
Радуйся, во свете лица Божия тьму неведения и плотских мудрований во всем житии твоем от себе отгнавый.
Радуйся, розго плодоносная, делы богоугодными привитая к истинной леторасли вертограда Господня;
Радуйся, крине, прозябший благочестие от росы Духа Святаго.
Радуйся, класе, плод духовной веры, надежды и любве Божественный сторицею принесший;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 3
Сила Вышняго, еюже облечен был еси во угодное благодати Божественные орудие, толикий пламень ревности Божия возже в сердце твоем, яко неусыпнаго ради хваления Господа и серафимский образ по рукоположени вскоре восприяти изволил еси, именем Иоанна во схимонасех паки нареченный, яко исполнь сугубыя благодати Божия и навыкнувый пети непрестанно Серафимскую песнь: Аллилуиа.
Икос 3
Имущи дарования многоразличная от Господа., воистину не возмогл еси утаитися от современник твоих, от нихже мнози начата приходити к тебе пользы ради душевныя; благочестивый же Острожский князь Константин испроси тя во обитель свою Крестную, яже на острове Дубенстем, идеже и во игумена вскоре поставлен был еси, научая всех звати тебе:
Радуйся, вместилище всех сокровищ Господних;
Радуйся, раздаятелю коемуждо на пользу даров духовных, яже приял еси от Господа.
Радуйся, яко ревнуя по православию, во обители Дубенстей писанием книг Божественных противу унии, тогда первее явившейся, богомудренно упражнялся еси;
Радуйся, яко сего ради и братию свою на подвиг распространения православных книг богомужно подвизал еси.
Радуйся, яко благословению твоему и внушению, еже от Духа Святаго, последуя, Острожский князь первопечатную словенскую Библию во утешение верных тиснению предадо;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 4
Временныя чести, еюже стужаху ти мнози от православных, купно же и озлоблений многоразличных за любовь к православию от клевретов унии хотя избавитися, умыслил еси избегнути от начальства, еже вящши двадесяти лет имел еси на острове Дубенстем. Сего ради тай оставил еси обитель свою Крестную, и во еже сокрытися от треволнений мира сего мномятежнаго, во образе простого инока притекл еси на гору Почаевскую, издревле светлостию чудес премногих сияющую, зовый Богу: Аллилуиа.
Икос 4
Услышаша и уразумеша сердцем и душею иноцы Почаевстии преизбыточествующий в тебе источник благодати Божия, отче наш Иове, яко сицеваго тя наставника зело подвижна и искусна благоволи имети Пресвятая Богородица во Своей, небеси подобящейся, обители; темже общим молением со слезами абие во игумена себе поставиша тя, взывая тебе:
Радуйся, граде, верху горы стояй и изобилуяй вышними добротами;
Радуйся, сокровищнице, богатящая нас духовными бисеры.
Радуйся, столпе, указуяй путь правый хотящим обрести его;
Радуйся, светило, на западе России в просвещение наше возсиявшее.
Радуйся, по следам всеблаженнаго Феодосия Киево-Печерскаго общих житий на горе Почаевстей первоначальниче;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 5
Боготечной звезде уподобился еси, всеблаженне, сияя делы благими и богоугодными на горе Почаевстей; ихже ради мнози во след тебе направляху стопы своя от распутий греховных, овии убо на нужды обители твоея от имений своих приносяще, овии же отцем духовным во исповедание грехов своих нарочито тебе избирающе, яко всем о тебе Богу служащим и тобою на спасения стези наставляемым, со дерзновением пети Богу: Аллилуиа.
Икос 5
Видев тя иеросхимонах Досифей, ученик твой, угодниче Божий, древним отцем в житии своем последующа, начерта нам преславная дела и великие подвиги твои; имже удивляющеся, сицевым венчаем тя песнословием:
Радуйся, яко в тесной и темней пещере горы Почаевския тайно от взоров человеческих многолетне свято подвизался еси;
Радуйся, яко иногда чрез три дни, овогда же чрез целую седмицу един в пещере той богомыслия ради затворен был еси.
Радуйся, яко единою молящуся ти внутрь ея, облиста тя свет неизреченный, на долзе не престая осиявающи сопредельную с пещерею церковь;
Радуйся, яко ничимже, точию слезами, из глубины сердечныя изливающимися, во времена оны питавыйся.
Радуйся, яко необычнаго ради измождения плоти и долгих стояний согни на ногах тело твое и даже от костей отпадаше;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 6
Проповедывати православие желая во странах своих, всеблаженне, якоже на острове Дубенстем, сице и на горе Почаевстей, книги божественныя в поучение верным подавал еси, еще же и типом печатати тыя во своей типографии Почаевстей повелевал еси и купно с ними послания архиерейская и молитвы многоразличныя, во еже всем чтущим их и по онем молящимся пети Богу неложно: Аллилуиа.
Икос 6
Возсиял еси, яко заря, не от востока, но от запада Российского восходящая, угодниче Божий, егда нужд ради церковных от обдержащия унии был еси в богоспасаемом граде Киеве на соборе святых отец, идеже во святей Киево-Печерской Лавре, еяже преподобными отцами, от злаго нашестия Батыева спасавшимися, и обитель Почаевская древле основася, клятвенно обещался еси купно со иными в вере православней, отеческой крепко и неизменно стояти, николиже и никакоже о отступлении в иноверие не мыслити и к сему всероссийский народ увещевати, да слышиши от всех:
Радуйся, ясное зерцало апостольских преданий;
Радуйся, живоприимный источниче истинных кафолических правил.
Радуйся, еретических баснословий премудрый истребителю;
Радуйся, глубины православных догматов искусный измерителю.
Радуйся, божественный органе, возшумивший нам учение спасительное;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 7
Хотя Христос Господь и Преблагая, Пречистая Матерь Его явити в тебе, отче, несказанное смотрение Свое о святей горе Почаевстей, дароваша ти силу и премудрость благопоспешно подвизатися противу злейшаго врага обители твоея, зловернаго болярина Фирлея; егоже ты судом правым имущество монастырское, велением его пограбленное, возвратити понудил еси и сего в примирение с собою и со иноками своими привел еси, поя Богу суда и правды: Аллилуиа.
Икос 7
Новое тобою показа Господь обители Почаевстей неизследимое промышление Свое, егда желанию твоему последуя, именитый болярин Феодор и Ева, благородная жена его, иждивением своим соорудиша верху горы Почаевския церковь великую и преславную, яко вместитися в ней цельбоносней Стопе Божия Матере; идеже и икону Ея чудотворную поставил еси, слышащи от всех:
Радуйся, Троицы Живоначальныя, во Еяже имя новый храм сам освятил еси, избранный поборниче;
Радуйся, Пречистыя Богородицы, ради Стопы Ея и иконы Почаевския, преизящный поклонниче.
Радуйся, яко ревнуя о благоустроении обители твоея, своими руками сады на горе Почаевстей насаждал еси;
Радуйся, яко снабжения ради обители и всея веси Почаевския водою самоличне пруды у подножия горы Почаевския ископал еси.
Радуйся, все монастырское имущество во бдениих своих, наипаче же нощию, многократне от татей хранивый и сих тобою уловляемых на путь истинный наставляяй;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 8
Странно и чудно житие твое, сице и успение твое, преподобне отче, хотящу бо ти преставитися от привременныя жизни сея, толикия прозорливости сподобился еси от Господа, яко день и час отшествия твоего прежде седмицы прорекл еси. Во уреченный же день и час, по Божественней литургии, тобою же самим совершенней, абие кроме всякия болезни мирно отшел еси ко Господу, не престая пети Ему: Аллилуиа.
Икос 8
Весь бе в страхе народ Почаевский и прочий окрестнии людие, видяще светлость, от гроба твоего исходящую чрез седмь лет по успении твоем, угодниче Божий; недоумеваху бо, откуду и коея ради вины сия луча исхождаше. Тогда сам явился еси в сонном видении митрополиту Киевскому Дионисию, извествуя, яко хощет Бог чрез него открыти святыя мощи твоя; еже слышав, архиерей православный возглашаше о тебе:
Радуйся, делателю добрый, от утра до вечера столетния жизни твоея делавый благочестно в вертограде духовном;
Радуйся, тяготу и вар многотруднаго жития твоего ради Господа охотно понесший.
Радуйся, яко сего ради душа твоя не оставися во аде, ниже плоть твоя виде истления;
Радуйся, благий рабе и верный, за безмерные подвиги твои вшедый в радость Господа своего.
Радуйся, светильниче, о немже не восхоте Бог, да под спудом пребывает, но да на свещнице всенароднаго зрения и поклонения поставится;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 9
Всякое естество земное превосходящия глаголы твоя слышав Дионисий, аще и слагаше тыя в сердце своем, обаче, яко мудрый и искусный богослов, умедли от дела того, дондеже третицею явился еси ему, отмщением претя, аще бы повеленнаго не исполнил вскоре; уразумев же от произволения Божия быти дело сие, притек абие со всем клиром на гору Почаевскую и испытавши известно о богоугодном житии твоем, повеле открыти гроб, в немже обрете честныя мощи твоя кроме всякаго тления, благоухания несказаннаго исполнении; и тако внесе тыя в церковь Живоначальныя Троицы, ублажающе тя и поюще Богу: Аллилуиа.
Икос 9
Витийство всякое не может изрещи величества преславных знамений и чудес твоих, яже начал еси являти по открытии мощей твоих, всеблаженне отче; мнози бо от народа, различными недуги одержимии, притекше к многоцелебной раце твоей, исцеление прияша. Якоже бо в животе твоем всякия добродетели и благостыни исполнен был еси, сице и по смерти добро творити не престаеши всем, с верою призывающим тя и вопиющим о Бозе сицевая:
Радуйся, зерно пшеничное, по апостольскому глаголу из земнаго тления произрастшее, да мног плод духовный требующим принесеши;
Радуйся, древо, насажденное при источнице цельбоносныя воды от Стопы Божия Матере, да вси жаждущии от тебе питие жизни почерпают.
Радуйся, праведниче, по слову псаломскому, яко Финикс процветый от горы Почаевския, да алчущих правды и всякия благостыни истиною и благонравием напитавши;
Радуйся, узы разрушения перстнаго в нетлении своем благодатию Божиею расторгнувый, да от всяких губительных недугов страждущим врачевство и исцеление подаеши.
Радуйся, в мире Железом реченный, несокрушимую крепость и силу немощным душею и телом свыше приносяй;
vРадуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 10
Спасти хотя ученика твоего Досифея от обдержащаго его смертоноснаго недуга, отче преподобне, ангелы во твое общение призвал еси, с нимиже и виден был еси во светлости необычней, предстоя Божией Матери нощию в церкви Пресвятыя Троицы, плат, миром целебным чудесно напоенный, болящему посылая, да отрет им тело свое, и абие грядет в церковь на всенощное бдение прилучившагося ради великого праздника всемирнаго воздвижения Креста Господня, поя Богу, силою крестною укрепляющему святых Своих на помощь верным: Аллилуиа.
Икос 10
Стена еси и ограждение от врагов видимых и невидимых достоянию твоему, в немже, отче, жительствовал еси и ныне пребываеши в нетленнем телеси твоем. Сего ради егда нечестивии Исмаилиты обыдоша гору Почаевскую во время брани Збаражской, абие явился еси верху ея на облацех небесных, в светлости необычней предстательствующи пред Святою Девою Богородицею, да не предаст в неволю супостатом обители, идеже был еси игуменом; еже видевше иноцы и людие, во обители обложеннии, припадающе к раце честных мощей твоих, вопияху тебе:
Радуйся, со ангельскими силами предстояй Царице Небесной противу полком неверных агарян;
Радуйся, ихже стрелами, на главы их возвращающимися, яко молниею их поразивый.
Радуйся, яко сего ради врази Креста Христова спешне отбегоша от обители Почаевския, друг друга во ужасе поражающе;
Радуйся, яко мнози от них страхом Божиим наставляемы, христианскую веру приемше, на послушании монастырском в Почаеве даже до кончины своея пребыша.
Радуйся, яко предстательством твоим к Богородице вся благая верным во избавлении их приидоша;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 11
Пение всякое не довлеет к прославлению пренебеснаго величества твоего и власти, яже от Господа, всеблаженне отче; яко не точию православным, но и латиноунитом, егда попущением Божиим во власти их бяше гора Почаевская, неисчетныя дары и благодеяния ниспосылал еси, овых убо от духов нечистых, овых от болезней и смертоносных ран исцеляющи, овых же поучающи судом тяжким и видениями многообразными, да чтут тя, яко истиннаго слугу Божия; еже сии и начати творити, донележе честныя мощи твоя, купно со обителию Почаевскою, не бяху паки возвращени в одержание православным, с песнию о тебе Богу благодарственною: Аллилуиа.
Икос 11
Яко светоприимная свеща, елеем благодати возженная, яко светочь многосветлый, на высоте стояй, светоподательне сияеши всем концем земли, отче наш Иове; сего ради и восток тя ублажает, и север величает, и юг восхваляет, и запад по премногу прославляет. Мы же во свете лица твоего текуще к свету невечернему и к разуму божественному наставляеми, вопием ти от полноты сердечныя:
Радуйся, превечнаго Архиерея Христа верный служителю, за благочестие свое архиерейскима рукама из спуда земнаго изъятый и открытый для всенароднаго почитания;
Радуйся, Царя Небеснаго и Владыки непобедимый ратоборче, благочестивых же царей наших споборниче и утверждение.
Радуйся, молитвенниче и сопредстоятелю Пресвятыя Богородицы непрестанный, купно с иконою ея честною и Стопою цельбоносною от всех, на гору Почаевскую притекающих, почитаемый;
Радуйся, ангелов Божиих и святых на небеси купножителю преизрядный, во храме, честному имени твоему посвященном на земли, от приходящих к тебе ублажаемый.
Радуйся, столпе веры, промыслом Божиим на крайнем западе Российския земли водруженный, да всем от веры и праотеческаго благочестия заблуждшим сыновом запада иноземнаго путь добрый к истинному правоверию, еже в церкви нашей православней, показуеши;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 12
Благодатию, данною ти свыше, чудодействуя на горе Почаевстей, преподобне, не оставляеши ны и во время сие; но якоже древле, сице и до днешняго дне, не точию притекающии к раце многоцелебных мощей твоих, но и вси отдалече тебе призывающии и на тя уповающии слепии презирают, хромии ходят, разслабленнии возстают, беснующиися исцеляются, страждущии утешаются, угрожаемии злым поветрием от смертоносныя язвы избавляются, земли плодоносие подается, грады и домы от труса, потопа и огня спасаются, во еже всем от тебе вспомоществуемым и тако тобою хвалящимся пети Богу в радовании сердца своего: Аллилуиа.
Икос 12
Поюще преславное о тебе смотрение Божие и чудеса твоя, преподобне отче, молим тя всеусердно, раби твои, не забуди нас и во все приснотекущее время живота нашего, но всегда пребывай с нами, да твоим заступлением и помощию ограждаеми, спасаеми и избавляеми от всех зол видимых и невидимых, вопием ти до скончания века:
Радуйся, милости превеликия сокровище;
Радуйся, Божественнаго проявления о людех приятелище.
Радуйся, ненадежных надеяние;
Радуйся, самых отчаянных спасение.
Радуйся, егоже благопоспешными молитвами от вечныя смерти свобождаемся и безконечныя жизни сподобляемся;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 13
О прехвальный и пречудный отче Иове, приими ныне сие малое моление наше, тебе от любве сердечныя приносимое, и твоим богоприятным ходатайством исполни во благих вся прошения наша, к тебе бо в нуждах прибегаем и на тебе по Бозе и Богородице все упование наше возлагаем, прославляюще тя, и тобою прославляемому Подателю всех благ, Владыце жизни и смерти, поя усердно: Аллилуиа.
Этот кондак читается трижды, затем икос 1-й и кондак 1-й
*
==============
Избранный от Господа, благий рабе и верный угодниче Христов, преподобне отче наш Иове твоим заступлением и предстательством ограждаеми, похвальная восписуем ти, поведающе благия подвиги и чудеса твоя, и благодарственная возсылаем моления прославльшему тя Господу и Царю славы. Ты же, яко имеяй дерзновение ко Господу и Пречистей Его Матери, Приснодеве Богородице, от всяких нас бед свободи, зовущих ти:
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий обители Почаевския украшение.
Икос 1
Ангела земнаго нравом и человека небеснаго житием содела тя Владыка ангелов и всея видимыя и невидимыя твари; темже прославив, яко сообразна явльшася предуведению Его, благоволил есть и нам явити славное житие и пренебесное прославление твое, да воспеваем ти сице:
Радуйся, от утробы матерния избранный на подвиг служения Царю Небесному;
Радуйся, именем Иоанна, благодати тезоименитаго, имже по рождении наречен был еси, яко печатаю благодати запечатленный.
Радуйся, яко приял еси имя Крестителя Господня, емуже пустыннолюбным житием добре поревновал еси;
Радуйся, яко измлада услышал еси внутренний глас призвавшаго тя Господа.
Радуйся, яко десятолетен сый, сему гласу охотно последуй, уклонился еси от очию любимых ти родителей и во обители Угорницкой вселился еси;
Pадуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 2
Видяще иноцы Угорницкии добродетельное житие и благия нравы, угодниче Божий, по двою летех кроткаго и трудолюбнаго послушания твоего во обители своей, возложиша на тя ангельский чин, и якоже предобразуя многотрудныя подвиги твоя, яже Христа ради подъяти имел еси, Иовом тя нарекоша, воспевая Богу: Аллилуиа.
Икос 2
Разум свыше лет подавая тебе, Бог разумов умудри тя в ведении сих, яже ко спасению, яко преуспевати тебе в пути Господни и благопоспешите паче всех сущих во обители. Темже и на степень священства, аще и по мнозем отрицании твоем, абие во уреченный возраст подведен был еси. Сих ради приими от нас хвалебная пения сия:
Радуйся, светом разума Божественнаго от юности твоея осиянный;
Радуйся, во свете лица Божия тьму неведения и плотских мудрований во всем житии твоем от себе отгнавый.
Радуйся, розго плодоносная, делы богоугодными привитая к истинной леторасли вертограда Господня;
Радуйся, крине, прозябший благочестие от росы Духа Святаго.
Радуйся, класе, плод духовной веры, надежды и любве Божественный сторицею принесший;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 3
Сила Вышняго, еюже облечен был еси во угодное благодати Божественные орудие, толикий пламень ревности Божия возже в сердце твоем, яко неусыпнаго ради хваления Господа и серафимский образ по рукоположени вскоре восприяти изволил еси, именем Иоанна во схимонасех паки нареченный, яко исполнь сугубыя благодати Божия и навыкнувый пети непрестанно Серафимскую песнь: Аллилуиа.
Икос 3
Имущи дарования многоразличная от Господа., воистину не возмогл еси утаитися от современник твоих, от нихже мнози начата приходити к тебе пользы ради душевныя; благочестивый же Острожский князь Константин испроси тя во обитель свою Крестную, яже на острове Дубенстем, идеже и во игумена вскоре поставлен был еси, научая всех звати тебе:
Радуйся, вместилище всех сокровищ Господних;
Радуйся, раздаятелю коемуждо на пользу даров духовных, яже приял еси от Господа.
Радуйся, яко ревнуя по православию, во обители Дубенстей писанием книг Божественных противу унии, тогда первее явившейся, богомудренно упражнялся еси;
Радуйся, яко сего ради и братию свою на подвиг распространения православных книг богомужно подвизал еси.
Радуйся, яко благословению твоему и внушению, еже от Духа Святаго, последуя, Острожский князь первопечатную словенскую Библию во утешение верных тиснению предадо;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 4
Временныя чести, еюже стужаху ти мнози от православных, купно же и озлоблений многоразличных за любовь к православию от клевретов унии хотя избавитися, умыслил еси избегнути от начальства, еже вящши двадесяти лет имел еси на острове Дубенстем. Сего ради тай оставил еси обитель свою Крестную, и во еже сокрытися от треволнений мира сего мномятежнаго, во образе простого инока притекл еси на гору Почаевскую, издревле светлостию чудес премногих сияющую, зовый Богу: Аллилуиа.
Икос 4
Услышаша и уразумеша сердцем и душею иноцы Почаевстии преизбыточествующий в тебе источник благодати Божия, отче наш Иове, яко сицеваго тя наставника зело подвижна и искусна благоволи имети Пресвятая Богородица во Своей, небеси подобящейся, обители; темже общим молением со слезами абие во игумена себе поставиша тя, взывая тебе:
Радуйся, граде, верху горы стояй и изобилуяй вышними добротами;
Радуйся, сокровищнице, богатящая нас духовными бисеры.
Радуйся, столпе, указуяй путь правый хотящим обрести его;
Радуйся, светило, на западе России в просвещение наше возсиявшее.
Радуйся, по следам всеблаженнаго Феодосия Киево-Печерскаго общих житий на горе Почаевстей первоначальниче;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 5
Боготечной звезде уподобился еси, всеблаженне, сияя делы благими и богоугодными на горе Почаевстей; ихже ради мнози во след тебе направляху стопы своя от распутий греховных, овии убо на нужды обители твоея от имений своих приносяще, овии же отцем духовным во исповедание грехов своих нарочито тебе избирающе, яко всем о тебе Богу служащим и тобою на спасения стези наставляемым, со дерзновением пети Богу: Аллилуиа.
Икос 5
Видев тя иеросхимонах Досифей, ученик твой, угодниче Божий, древним отцем в житии своем последующа, начерта нам преславная дела и великие подвиги твои; имже удивляющеся, сицевым венчаем тя песнословием:
Радуйся, яко в тесной и темней пещере горы Почаевския тайно от взоров человеческих многолетне свято подвизался еси;
Радуйся, яко иногда чрез три дни, овогда же чрез целую седмицу един в пещере той богомыслия ради затворен был еси.
Радуйся, яко единою молящуся ти внутрь ея, облиста тя свет неизреченный, на долзе не престая осиявающи сопредельную с пещерею церковь;
Радуйся, яко ничимже, точию слезами, из глубины сердечныя изливающимися, во времена оны питавыйся.
Радуйся, яко необычнаго ради измождения плоти и долгих стояний согни на ногах тело твое и даже от костей отпадаше;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 6
Проповедывати православие желая во странах своих, всеблаженне, якоже на острове Дубенстем, сице и на горе Почаевстей, книги божественныя в поучение верным подавал еси, еще же и типом печатати тыя во своей типографии Почаевстей повелевал еси и купно с ними послания архиерейская и молитвы многоразличныя, во еже всем чтущим их и по онем молящимся пети Богу неложно: Аллилуиа.
Икос 6
Возсиял еси, яко заря, не от востока, но от запада Российского восходящая, угодниче Божий, егда нужд ради церковных от обдержащия унии был еси в богоспасаемом граде Киеве на соборе святых отец, идеже во святей Киево-Печерской Лавре, еяже преподобными отцами, от злаго нашестия Батыева спасавшимися, и обитель Почаевская древле основася, клятвенно обещался еси купно со иными в вере православней, отеческой крепко и неизменно стояти, николиже и никакоже о отступлении в иноверие не мыслити и к сему всероссийский народ увещевати, да слышиши от всех:
Радуйся, ясное зерцало апостольских преданий;
Радуйся, живоприимный источниче истинных кафолических правил.
Радуйся, еретических баснословий премудрый истребителю;
Радуйся, глубины православных догматов искусный измерителю.
Радуйся, божественный органе, возшумивший нам учение спасительное;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 7
Хотя Христос Господь и Преблагая, Пречистая Матерь Его явити в тебе, отче, несказанное смотрение Свое о святей горе Почаевстей, дароваша ти силу и премудрость благопоспешно подвизатися противу злейшаго врага обители твоея, зловернаго болярина Фирлея; егоже ты судом правым имущество монастырское, велением его пограбленное, возвратити понудил еси и сего в примирение с собою и со иноками своими привел еси, поя Богу суда и правды: Аллилуиа.
Икос 7
Новое тобою показа Господь обители Почаевстей неизследимое промышление Свое, егда желанию твоему последуя, именитый болярин Феодор и Ева, благородная жена его, иждивением своим соорудиша верху горы Почаевския церковь великую и преславную, яко вместитися в ней цельбоносней Стопе Божия Матере; идеже и икону Ея чудотворную поставил еси, слышащи от всех:
Радуйся, Троицы Живоначальныя, во Еяже имя новый храм сам освятил еси, избранный поборниче;
Радуйся, Пречистыя Богородицы, ради Стопы Ея и иконы Почаевския, преизящный поклонниче.
Радуйся, яко ревнуя о благоустроении обители твоея, своими руками сады на горе Почаевстей насаждал еси;
Радуйся, яко снабжения ради обители и всея веси Почаевския водою самоличне пруды у подножия горы Почаевския ископал еси.
Радуйся, все монастырское имущество во бдениих своих, наипаче же нощию, многократне от татей хранивый и сих тобою уловляемых на путь истинный наставляяй;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 8
Странно и чудно житие твое, сице и успение твое, преподобне отче, хотящу бо ти преставитися от привременныя жизни сея, толикия прозорливости сподобился еси от Господа, яко день и час отшествия твоего прежде седмицы прорекл еси. Во уреченный же день и час, по Божественней литургии, тобою же самим совершенней, абие кроме всякия болезни мирно отшел еси ко Господу, не престая пети Ему: Аллилуиа.
Икос 8
Весь бе в страхе народ Почаевский и прочий окрестнии людие, видяще светлость, от гроба твоего исходящую чрез седмь лет по успении твоем, угодниче Божий; недоумеваху бо, откуду и коея ради вины сия луча исхождаше. Тогда сам явился еси в сонном видении митрополиту Киевскому Дионисию, извествуя, яко хощет Бог чрез него открыти святыя мощи твоя; еже слышав, архиерей православный возглашаше о тебе:
Радуйся, делателю добрый, от утра до вечера столетния жизни твоея делавый благочестно в вертограде духовном;
Радуйся, тяготу и вар многотруднаго жития твоего ради Господа охотно понесший.
Радуйся, яко сего ради душа твоя не оставися во аде, ниже плоть твоя виде истления;
Радуйся, благий рабе и верный, за безмерные подвиги твои вшедый в радость Господа своего.
Радуйся, светильниче, о немже не восхоте Бог, да под спудом пребывает, но да на свещнице всенароднаго зрения и поклонения поставится;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 9
Всякое естество земное превосходящия глаголы твоя слышав Дионисий, аще и слагаше тыя в сердце своем, обаче, яко мудрый и искусный богослов, умедли от дела того, дондеже третицею явился еси ему, отмщением претя, аще бы повеленнаго не исполнил вскоре; уразумев же от произволения Божия быти дело сие, притек абие со всем клиром на гору Почаевскую и испытавши известно о богоугодном житии твоем, повеле открыти гроб, в немже обрете честныя мощи твоя кроме всякаго тления, благоухания несказаннаго исполнении; и тако внесе тыя в церковь Живоначальныя Троицы, ублажающе тя и поюще Богу: Аллилуиа.
Икос 9
Витийство всякое не может изрещи величества преславных знамений и чудес твоих, яже начал еси являти по открытии мощей твоих, всеблаженне отче; мнози бо от народа, различными недуги одержимии, притекше к многоцелебной раце твоей, исцеление прияша. Якоже бо в животе твоем всякия добродетели и благостыни исполнен был еси, сице и по смерти добро творити не престаеши всем, с верою призывающим тя и вопиющим о Бозе сицевая:
Радуйся, зерно пшеничное, по апостольскому глаголу из земнаго тления произрастшее, да мног плод духовный требующим принесеши;
Радуйся, древо, насажденное при источнице цельбоносныя воды от Стопы Божия Матере, да вси жаждущии от тебе питие жизни почерпают.
Радуйся, праведниче, по слову псаломскому, яко Финикс процветый от горы Почаевския, да алчущих правды и всякия благостыни истиною и благонравием напитавши;
Радуйся, узы разрушения перстнаго в нетлении своем благодатию Божиею расторгнувый, да от всяких губительных недугов страждущим врачевство и исцеление подаеши.
Радуйся, в мире Железом реченный, несокрушимую крепость и силу немощным душею и телом свыше приносяй;
vРадуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 10
Спасти хотя ученика твоего Досифея от обдержащаго его смертоноснаго недуга, отче преподобне, ангелы во твое общение призвал еси, с нимиже и виден был еси во светлости необычней, предстоя Божией Матери нощию в церкви Пресвятыя Троицы, плат, миром целебным чудесно напоенный, болящему посылая, да отрет им тело свое, и абие грядет в церковь на всенощное бдение прилучившагося ради великого праздника всемирнаго воздвижения Креста Господня, поя Богу, силою крестною укрепляющему святых Своих на помощь верным: Аллилуиа.
Икос 10
Стена еси и ограждение от врагов видимых и невидимых достоянию твоему, в немже, отче, жительствовал еси и ныне пребываеши в нетленнем телеси твоем. Сего ради егда нечестивии Исмаилиты обыдоша гору Почаевскую во время брани Збаражской, абие явился еси верху ея на облацех небесных, в светлости необычней предстательствующи пред Святою Девою Богородицею, да не предаст в неволю супостатом обители, идеже был еси игуменом; еже видевше иноцы и людие, во обители обложеннии, припадающе к раце честных мощей твоих, вопияху тебе:
Радуйся, со ангельскими силами предстояй Царице Небесной противу полком неверных агарян;
Радуйся, ихже стрелами, на главы их возвращающимися, яко молниею их поразивый.
Радуйся, яко сего ради врази Креста Христова спешне отбегоша от обители Почаевския, друг друга во ужасе поражающе;
Радуйся, яко мнози от них страхом Божиим наставляемы, христианскую веру приемше, на послушании монастырском в Почаеве даже до кончины своея пребыша.
Радуйся, яко предстательством твоим к Богородице вся благая верным во избавлении их приидоша;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 11
Пение всякое не довлеет к прославлению пренебеснаго величества твоего и власти, яже от Господа, всеблаженне отче; яко не точию православным, но и латиноунитом, егда попущением Божиим во власти их бяше гора Почаевская, неисчетныя дары и благодеяния ниспосылал еси, овых убо от духов нечистых, овых от болезней и смертоносных ран исцеляющи, овых же поучающи судом тяжким и видениями многообразными, да чтут тя, яко истиннаго слугу Божия; еже сии и начати творити, донележе честныя мощи твоя, купно со обителию Почаевскою, не бяху паки возвращени в одержание православным, с песнию о тебе Богу благодарственною: Аллилуиа.
Икос 11
Яко светоприимная свеща, елеем благодати возженная, яко светочь многосветлый, на высоте стояй, светоподательне сияеши всем концем земли, отче наш Иове; сего ради и восток тя ублажает, и север величает, и юг восхваляет, и запад по премногу прославляет. Мы же во свете лица твоего текуще к свету невечернему и к разуму божественному наставляеми, вопием ти от полноты сердечныя:
Радуйся, превечнаго Архиерея Христа верный служителю, за благочестие свое архиерейскима рукама из спуда земнаго изъятый и открытый для всенароднаго почитания;
Радуйся, Царя Небеснаго и Владыки непобедимый ратоборче, благочестивых же царей наших споборниче и утверждение.
Радуйся, молитвенниче и сопредстоятелю Пресвятыя Богородицы непрестанный, купно с иконою ея честною и Стопою цельбоносною от всех, на гору Почаевскую притекающих, почитаемый;
Радуйся, ангелов Божиих и святых на небеси купножителю преизрядный, во храме, честному имени твоему посвященном на земли, от приходящих к тебе ублажаемый.
Радуйся, столпе веры, промыслом Божиим на крайнем западе Российския земли водруженный, да всем от веры и праотеческаго благочестия заблуждшим сыновом запада иноземнаго путь добрый к истинному правоверию, еже в церкви нашей православней, показуеши;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 12
Благодатию, данною ти свыше, чудодействуя на горе Почаевстей, преподобне, не оставляеши ны и во время сие; но якоже древле, сице и до днешняго дне, не точию притекающии к раце многоцелебных мощей твоих, но и вси отдалече тебе призывающии и на тя уповающии слепии презирают, хромии ходят, разслабленнии возстают, беснующиися исцеляются, страждущии утешаются, угрожаемии злым поветрием от смертоносныя язвы избавляются, земли плодоносие подается, грады и домы от труса, потопа и огня спасаются, во еже всем от тебе вспомоществуемым и тако тобою хвалящимся пети Богу в радовании сердца своего: Аллилуиа.
Икос 12
Поюще преславное о тебе смотрение Божие и чудеса твоя, преподобне отче, молим тя всеусердно, раби твои, не забуди нас и во все приснотекущее время живота нашего, но всегда пребывай с нами, да твоим заступлением и помощию ограждаеми, спасаеми и избавляеми от всех зол видимых и невидимых, вопием ти до скончания века:
Радуйся, милости превеликия сокровище;
Радуйся, Божественнаго проявления о людех приятелище.
Радуйся, ненадежных надеяние;
Радуйся, самых отчаянных спасение.
Радуйся, егоже благопоспешными молитвами от вечныя смерти свобождаемся и безконечныя жизни сподобляемся;
Радуйся, Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Кондак 13
О прехвальный и пречудный отче Иове, приими ныне сие малое моление наше, тебе от любве сердечныя приносимое, и твоим богоприятным ходатайством исполни во благих вся прошения наша, к тебе бо в нуждах прибегаем и на тебе по Бозе и Богородице все упование наше возлагаем, прославляюще тя, и тобою прославляемому Подателю всех благ, Владыце жизни и смерти, поя усердно: Аллилуиа.
Этот кондак читается трижды, затем икос 1-й и кондак 1-й
*
==============
Иов Почаевский |
*
Молитва преподобному и богоносному отцу нашему Иову, в схимонасех Иоанну, Железу, игумену и чудотворцу святыя Лавры Почаевския
О всесвятый и преславный угодниче Божий, преподобне отче наш Иове, присный о нас ко Господу молитвенниче и теплый предстателю о душах наших, к тебе всеумиленно ныне притекаем, и поминающе подвиги и чудеса твоя, яже сотворил еси и твориши на земли, просим и молим твою благостыню, якоже твердо и неизменно потрудился еси в вере Христа Бога нашего, и сию до конца в себе и во всех присных твоих целу и невредиму сохранивый от всяких приражений вражиих и ересей тлетворных, сице и нас в православии и единомыслии укрепи, отгоняющи молитвами твоими всякую тьму неверия и неправомыслия от сердец и помышлений наших, послуживый Господу и Богу твоему делы благими и неизреченным самоотвержением в трудех, бдениих и пощениих, настави нас на путь всякия добродетели и благостыни, избавляющи от искушений и грехов, удаляющих нас от Бога и повергающих в бездну зла все житие наше, явивыйся иногда с Пречистою Девою Богородицею верху горы Почаевския во спасение обители твоей от нашествия и обложения агарянскаго, и ныне ускори на помощь всей православной и боголюбивой державе нашей противу всех врагов наших внешних и внутренних, утверждая мир и тишину в земли нашей, да твоими молитвами и предстательством тихое и безмолвное житие поживем во всяком благочестии и чистоте; и всем, к тебе притекающим и припадающим к раце честных и многоцелебных мощей твоих и твоея помощи и заступления требующим, неоскудныя милости независтно подаваяй, не остави и нас сирых и безпомощных, тебе молящихся, избавляющи от всякия скорби, гнева и нужды, от глада, губительства, труса, потопа, огня, меча, нашествия иноплеменник и междоусобныя брани. Ей, угодниче Божий, призри милостивно от престола Царя славы, Емуже ты ныне предстоиши со архангелы и ангелы и со всеми святыми, на обитель твою (сию) Почаевскую, еюже ты древле мудро правил еси, наздав ю всехвальным и дивным житием твоим, и сохрани ю молитвами твоими и всякий град и страну и всех отовсюду, на мори и на суши, в пустынях и в злоключениих многоразличных тебе призывающих, от всех зол видимых и невидимых, да тако твоею помощию и ходатайством спасаеми, в веце сем и по скончании живота нашего сподобимся купно с тобою славити и воспевати всечестное имя Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков.
О всесвятый и преславный угодниче Божий, преподобне отче наш Иове, присный о нас ко Господу молитвенниче и теплый предстателю о душах наших, к тебе всеумиленно ныне притекаем, и поминающе подвиги и чудеса твоя, яже сотворил еси и твориши на земли, просим и молим твою благостыню, якоже твердо и неизменно потрудился еси в вере Христа Бога нашего, и сию до конца в себе и во всех присных твоих целу и невредиму сохранивый от всяких приражений вражиих и ересей тлетворных, сице и нас в православии и единомыслии укрепи, отгоняющи молитвами твоими всякую тьму неверия и неправомыслия от сердец и помышлений наших, послуживый Господу и Богу твоему делы благими и неизреченным самоотвержением в трудех, бдениих и пощениих, настави нас на путь всякия добродетели и благостыни, избавляющи от искушений и грехов, удаляющих нас от Бога и повергающих в бездну зла все житие наше, явивыйся иногда с Пречистою Девою Богородицею верху горы Почаевския во спасение обители твоей от нашествия и обложения агарянскаго, и ныне ускори на помощь всей православной и боголюбивой державе нашей противу всех врагов наших внешних и внутренних, утверждая мир и тишину в земли нашей, да твоими молитвами и предстательством тихое и безмолвное житие поживем во всяком благочестии и чистоте; и всем, к тебе притекающим и припадающим к раце честных и многоцелебных мощей твоих и твоея помощи и заступления требующим, неоскудныя милости независтно подаваяй, не остави и нас сирых и безпомощных, тебе молящихся, избавляющи от всякия скорби, гнева и нужды, от глада, губительства, труса, потопа, огня, меча, нашествия иноплеменник и междоусобныя брани. Ей, угодниче Божий, призри милостивно от престола Царя славы, Емуже ты ныне предстоиши со архангелы и ангелы и со всеми святыми, на обитель твою (сию) Почаевскую, еюже ты древле мудро правил еси, наздав ю всехвальным и дивным житием твоим, и сохрани ю молитвами твоими и всякий град и страну и всех отовсюду, на мори и на суши, в пустынях и в злоключениих многоразличных тебе призывающих, от всех зол видимых и невидимых, да тако твоею помощию и ходатайством спасаеми, в веце сем и по скончании живота нашего сподобимся купно с тобою славити и воспевати всечестное имя Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков.
Аминь.
*
=============
*
=============
Икона Преподобного Иова Почаевского с частицей мощей, Храма в честь Святителя Тихона,Патриарха Всероссийского город Обнинск |
*
Тропарь преподобному Иову, игумену Почаевскому
Тропарь, глас 4:
Многострадальнаго праотца долготерпение стяжав, Крестителеву воздержанию уподоблялся, Божественныя же ревности обою приобщаяся, тех имена достойно прияти сподобился еси, и истинныя веры был еси проповедник безбоязнен; темже монахов множества ко Христу привел еси, и вся люди в Православии утвердил еси, Иове преподобне отче наш, моли спастися душам нашим.
Ин тропарь на обретение мощей, глас 4:
Возложив на ся иго Христово от юности, преподобне отче Иове, многолетне свято подвизался еси на поприще благочестия во обители Угорницкой и на острове Дубенстем, и притекл к горе Почаевской, знаменанней цельбоносною стопою Пресвятыя Богородицы, в тесной пещере каменней богомыслия ради и молитвы многократно заключался еси, и, благодатию Божиею укрепляяся, мужественно потрудился еси на пользу обители твоея, купно же и противу врагов Православия и благочестия христианскаго, и наставив сицевому ополчению иночествующих, победители тех представил еси своему Владыце и Богу. Того моли спастися душам нашим.
Кондак, глас 4:
Явился еси истинныя веры столп, Евангельских же заповедей ревнитель, гордыни обличение, смиренным же предстатель и научение; темже и ублажающим тя грехов отпущение испроси, и обитель твою невредиму сохрани, Иове отче наш, многострадальному подобный.
Ин кондак на обретение мощей, глас 8:
Возсия от спуда земнаго благодатная луча честных мощей твоих, угодниче Божий, яже благочестно пожив в вере Христа Бога нашего, достигл еси добродетелей совершенства, и, оставль сладость жития преходящаго, в пещере горы Почаевския в пощении, молитвах и трудех свято потрудился еси, и теми тело твое увядил еси. Ныне же пришед к Богу в безмятежный и вечный покой, молишися о всех, с верою к тебе прибегающих. Темже благодарне вопием ти: радуйся, отче Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Величание
Ублажаем тя, преподобне отче Иове, и чтим святую память твою, наставниче монахов и собеседниче ангелов.
*
=====================
Тропарь, глас 4:
Многострадальнаго праотца долготерпение стяжав, Крестителеву воздержанию уподоблялся, Божественныя же ревности обою приобщаяся, тех имена достойно прияти сподобился еси, и истинныя веры был еси проповедник безбоязнен; темже монахов множества ко Христу привел еси, и вся люди в Православии утвердил еси, Иове преподобне отче наш, моли спастися душам нашим.
Ин тропарь на обретение мощей, глас 4:
Возложив на ся иго Христово от юности, преподобне отче Иове, многолетне свято подвизался еси на поприще благочестия во обители Угорницкой и на острове Дубенстем, и притекл к горе Почаевской, знаменанней цельбоносною стопою Пресвятыя Богородицы, в тесной пещере каменней богомыслия ради и молитвы многократно заключался еси, и, благодатию Божиею укрепляяся, мужественно потрудился еси на пользу обители твоея, купно же и противу врагов Православия и благочестия христианскаго, и наставив сицевому ополчению иночествующих, победители тех представил еси своему Владыце и Богу. Того моли спастися душам нашим.
Кондак, глас 4:
Явился еси истинныя веры столп, Евангельских же заповедей ревнитель, гордыни обличение, смиренным же предстатель и научение; темже и ублажающим тя грехов отпущение испроси, и обитель твою невредиму сохрани, Иове отче наш, многострадальному подобный.
Ин кондак на обретение мощей, глас 8:
Возсия от спуда земнаго благодатная луча честных мощей твоих, угодниче Божий, яже благочестно пожив в вере Христа Бога нашего, достигл еси добродетелей совершенства, и, оставль сладость жития преходящаго, в пещере горы Почаевския в пощении, молитвах и трудех свято потрудился еси, и теми тело твое увядил еси. Ныне же пришед к Богу в безмятежный и вечный покой, молишися о всех, с верою к тебе прибегающих. Темже благодарне вопием ти: радуйся, отче Иове, преславный угодниче Божий и обители Почаевския украшение.
Величание
Ублажаем тя, преподобне отче Иове, и чтим святую память твою, наставниче монахов и собеседниче ангелов.
*
=====================
Преподобный Иов Игумен Почаевский Фреска Троицкого собора Троице-Сыпанова Пахомиево-Нерехтского женского монастыря Костромской епархии. 2005 г. Прп. Иов. Алёшин А.В. |
Прп. Иов. Алёшин А.В. (Иконописная школа). Фреска Троицкого собора Троице-Сыпанова Пахомиево-Нерехтского женского монастыря Костромской епархии. 2005 г. |
Преподобный Иов Игумен Почаевский Портрет - икона. Украина. Список - копия XVIII - XIX вв. с прижизненного изображения. |
Прп. Иов Почаевский. Портрет - икона. Украина. Список - копия XVIII - XIX вв. с прижизненного изображения. |
Икона Преподобного Иова Почаевского с частицей мощей Свято-Никольский кафедральный собор, г. Алчевск, Луганская область, Украина Подарок Свято-Успенской Почаевской Лавры |
Прп. Иов Почаевский |
Преподобный Иов Почаевский |
-----------------------
--------------
--
Комментариев нет:
Отправить комментарий
БЛАГОДАРЮ ЗА ВНИМАНИЕ!
Заходите еще.