no copi

воскресенье, 15 мая 2011 г.

* Афанасий, Святитель, патриарх Константинопольский, Лубенский чудотворец *

*
Святитель Афанасий патриарх Цареградский, Лубенский чудотворец
*
Святитель Афанасий, патриарх Константинопольский
Лубенский чудотворец (1654 г).
Святителя Афанасия, патриарха Константинопольского, Лубенского и Харьковского чудотворца (1654).
Свт. Афанасия, патриарха Цареградского, Лубенского чудотворца (1654).
Ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Πατελλάριος

*
Дни памяти – 2/15 мая, 5 апреля (преставление)
*
*
Святитель Афанасий, патриарх Цареградский, (после 1311).

Память 6 ноября (24 октября по церковному календарю).

Афанасий ІІІ Пателларий, патриарх Цареградский, Лубенский Чудотворец и Святитель


1597 (1560?) – 5 апреля 1654

Дни памяти – 2/15 мая, 5 апреля (преставление)

Скудные строчки исторических документов рассказывают нам о крестном пути Лубенского чудотворца и судьбе его останков.
Святитель Афанасий III Пателарий, Патриарх Цареградский, в миру Алексий, грек по национальности, родился в 1597 (по другим источникам, в 1560-ом) году на острове Крит в благочестивом и знатном роду. Родители дали своему сыну, отличавшемуся незаурядными умственными способностями, хорошее христианское воспитание и блестящее по тем временам образование. ALT="">
Юноша имел все основания рассчитывать на славную карьеру при дворе великого визиря. Однако светская жизнь была не по душе Алексию, так как его привлекала жизнь христианских подвижников. Поэтому после смерти отца (как указано в одном из источников, в 1623 году) в Солунском монастыре он принял постриг в рясофор с именем Анания. Спустя некоторое время подвижник направился на Афонскую Гору, где был послушником в трапезной монастыря Есфигмен. Потом он совершил паломничество в Иерусалим, посетил Палестинские обители и в одной из них принял иноческий постриг с именем Афанасий.
После возвращения в Солунь Афанасий был возведен в сан священника и распространял Христово учение среди валахов и молдаван, для которых перевел Псалтирь с греческого на их родной язык. Изредка святитель уходил на Афонскую Гору для молитвенного уединения и Божиего благословения на пастырские труды. Святость его жизни и высокое благочестие стали известны за пределами Солуньской области. Его вдохновенные проповеди и толкования Святого Письма всегда собирали большую аудиторию. Стойкость в Православии, благочестие и забота о пастве всегда отличали Афанасия.
Своими незаурядными способностями и духовными дарованиями он привлек внимание Патриарха Константинопольского Кирилла І (Лукариса) (1621 – 1623), который, призвав подвижника, назначил его проповедником при патриаршей кафедре. Вскоре святой Афанасий был возведен в епископский сан и поставлен Митрополитом Солунской Церкви.
В это время Патриарх Кирилл І (Лукарис) был оклеветан перед султаном и заточен на острове Тенедос.
25 марта 1634 года, в день Благовещения Пресвятой Богородицы, святитель Афанасий был избран на Патриарший престол. На первосвятительской кафедре Патриарх Афанасий повел неустанную борьбу за Православие против еретиков, иезуитов и мусульман. Но пробыл святитель на этой кафедре всего около 40 дней, так как происками врагов Православия он был низведен, а на кафедру возвращен Кирилл І.
Святитель отправился на Афон, где некоторое время подвизался в уединении. Затем он снова был возведен в Патриаршество, но через год снова низложен, после чего возвратился в город Солунь и не прерывал связи с Афоном.
Ввиду нестерпимых гонений мусульманами православных христиан, святителю Афанасию приходилось неоднократно (с 1633 по 1643 год) посылать русскому царю Михаилу Феодоровичу (1613 – 1645) прошения о даровании милостыни бедствующей Константинопольской Церкви. Когда пребывание в Солуни стало для святителя невозможным, он вынужден был уехать в Молдавию под защиту господаря Василия Лукула. Он поселился в обители святителя Николая близ Галаца, откуда постоянно обращал свой взор к Афонской Горе, часто посещал ее, надеясь там окончить свою жизнь. Однако Промысел Божий судил иначе.
После мученической кончины Патриарха Кирилла І (Лукариса) 26 мая 1652 года святитель Афанасий вновь был возведен на Вселенскую кафедру. Но пробыл он на ней всего 15 дней, так как мусульманам и католикам не нравился этот проповедник Православной Христовой веры. Нелегкие часы переживала тогда Константинопольская Церковь. Постоянные преследования иноверцев, убогость и недостатки – вот какое наследие досталось новому Патриарху.
Во время своего последнего Патриаршего служения он произнес проповедь, в которой обличил папские притязания на главенство во Вселенской Церкви и мнимое апостольское преемство.
Преследуемый мусульманами и иезуитами, физически ослабевший, он передал управление Константинопольской Церковью Митрополиту Лаврийскому Паисию и удалился в Молдавию, где получил от господаря в управление монастырь святителя Николая в городе Галаце.
В это трудное время святитель Афанасий III нашел поддержку со стороны Русской Православной Церкви. Зная глубокую веру и отзывчивость русского народа, святитель Афанасий в январе 1653 года предпринял путешествие в Россию. Путь его проходил через разоренную освободительной войной Украину. Сделав остановку на некоторое время в Путивле, Афанасий в конце января посетил также Чигирин, где был гостеприимно встречен Богданом Хмельницким. От него Патриарх получил личное поручение к российскому царю Алексею Михайловичу.
В начале апреля Афанасий прибыл в столицу Российской державы, где с любовью и большими почестями был принят Патриархом Никоном (1652 – 1658), иерархами Церкви, царем Алексеем Михайловичем и православным народом. Получив щедрую милостыню на нужды монастыря, Патриарх Афанасий в декабре 1653 года отправился в обратный путь в Галац.
Его путь снова пролегал через Украину. Один из источников свидетельствует, что святитель Афанасий принимал участие в Переяславской Раде, после чего был гостем Богдана Хмельницкого.
В феврале 1654 года Патриарх Афанасий серьезно заболел и вынужден был остановиться в Мгарском Спасо-Преображенском монастыре близ города Лубны.
25 февраля на лубенской земле его гостеприимно встретила монастырская братия во главе с игуменом Петронием Левковичем. Пересказы свидетельствуют, что когда игумен подошел под Патриаршее благословение, то измученный тяжелой болезнью Афанасий произнес: "Желает душа моя в этом монастыре грешное мое тело похоронить".
Желание его исполнилось 5 апреля 1654 года. Предчувствуя скорую кончину, святитель составил завещание и отошел к Богу. Игумен Петроний, братия монастыря и свита Патриарха похоронили его в храме под амвоном, возле церковных врат, в сидячем положении, как и положено восточным патриархам. Древние документы свидетельствуют: "На нем была одета архиерейская одежда, в руку вложен посох. Его посадили в кресло и с креслом, сидящего, поместили в каменный склеп".
Когда через 8 лет после кончины святителя Афанасия вскрыли его гробницу, то увидели тело Патриарха нетленным, "лишь на правой руке, которая держала посох, не было двух или трех пальцев. Священная одежда с его тела упала и сотлела, кресло сгнило. Целыми остались только палица и посох".
1 февраля 1662 года был совершен соборный чин канонизации святителя Афанасия, Патриарха Цареградского, Лубенского чудотворца. Установлено празднование его памяти –– 2/15 мая, в день памяти соименного ему святителя Афанасия Великого, Патриарха Александрийского.
Нетленные мощи Цареградского Патриарха стали предметом почитания верующих Православной Руси. Слава об исцеляющих способностях Афанасия Сидящего распространилась далеко за пределы Лубенщины. Тысячи людей шли в Мгарский монастырь с надеждой и верой.
Вот как описывал тогдашний монах Памфил свою юность: "Монастырь стоял на горе в лесу. Внизу под горой извивалась блестящей змейкой Сула. Мимо зеленых хуторков тянулся Ромодановский шлях. В монастыре были мощи Афанасия Сидящего, и на поклон к этим мощам ежедневно шли толпы людей. Афанасий сидел в соборе в позолоченной гробнице. Десятки лет сидит Афанасий, и достаточно одного прикосновения к его нетленному телу, чтобы исцелиться от лютых болезней. Об этом свидетельствуют десятки людей, толпы богомольцев, которые приходят сюда за сотни верст".
Так продолжалось до прихода к власти большевиков. В 1922 году в Лубнах, как и во всей Украинской Советской республике, началось изъятие церковных ценностей. Вначале оно происходило сравнительно спокойно. Но вот из Харькова приехал нарком Середа с письмом от Петровского, где было требование изъять гроб Афанасия Сидящего (ведь был он из чистого серебра и весил 4 пуда 10 фунтов). Тогда население не только Лубен и Лубенского уезда, но и других районов Полтавщины повалило толпой в монастырь. Десятки тысяч людей окружили собор и не давали комиссарам приблизиться к мощам святого. Церковная служба шла круглосуточно, священники сменяли друг друга через каждые 3 – 4 часа.
Народ ежедневно прибывал, а не убывал. Агитаторов не слушали. Тогда власти решили начать в районе монастыря военные учения. Сюда прислали до 3000 солдат и курсантов. Вокруг монастыря проходили маневры с пулеметной и артиллерийской стрельбой, криками "ура". Но результаты такого метода были ничтожны – службы продолжались, народ не расходился.
Выручила комиссаров надвигающаяся уборочная страда. Стала поспевать пшеница, и постепенно верующие на конях и волах разъехались по домам. В течение трех дней освободились все входы и выходы из монастыря. Монахи сами переложили мощи Афанасия в деревянный гроб. А серебряную раку комиссары отвезли в Харьков. Туда же позже были перенесены и мощи святителя.
В настоящее время мощи Афанасия Лубенского почивают в Благовещенском кафедральном соборе города Харькова.

http://iconsv.ru/

*
===========================
Свт. Афанасий Сидящий, Константинопольский. Солдатов А.Н. (Иконописная школа). Фреска. Святые врата Святогорской лавры. Украина. 2006 год.
 *
Акафист и молитва святителю Афанасию, Патриарху Цареградскому, Лубенскому и всея Руси чудотворцу
http://alchevskpravoslavniy.ru/molitvy/akafist-i-molitva-svyatitelyu-afanasiyu-patriarxu-caregradskomu-lubenskomu-i-vseya-rusi-chudotvorcu.html

Кондак 1
Избранниче Христов, патриарше Афанасие,скорбное житие и подвиги твоя воспоминающе, любовию Тя, яко пастыря добраго и заступника нашего, песньми почтим. Ты же, имеяй дерзновение ко Господу, от всяких нас бед свободи, да зовем ти:
Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Икос 1
Ангелов Творец и Господь сил благоплодную доброту души твоея провидя, святителю отче наш Афанасие, ум твой высоким благомыслием просвети, и стопы твоя от юности направи единаго на потребу взыскати. Ты же, уразумев мира сего непостоянство, возжелел единому Богу во иноческом чине служити. Тем же приими от нас сицевые похвалы:
Радуйся, верный рабе Христов, от юных лет Царю Небесному послуживший. Радуйся, человече Божий, непорочным житием своим Ангелом подобный. Радуйся, благодарственного юга благодатное прозябение. Радуйся, острова Крита рождение и возрастание. Радуйся, иноческое пострижение в тихой обители приявший. Радуйся, от подвижников благочестию наученный. Радуйся, млеком истиннаго Евангельскаго учения напоенный. Радуйся, догматы православнаго богословия добре уразумевый. Радуйся, заповеди Христовы изучивый и совершивый. Радуйся, непрестанною молитвою на высоту богомыслия возносимый. Радуйся, постом и воздержанием душепагубныя страсти умиривый. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 2
Видя, яко отчизна твоя тяжкому пленению от нечестивых агарян подпала, ты, отче Афанасие, утеснения и гонения от слуг Магомета претерпевая, помыслы своя к небесной отчизне возносил, во Едином Христе утешение имея, и Ему среди скорбных искушений радостные песни, яко Царю и Богу, воспеваше взывал: Аллилуиа.
Икос 2
Разум твой. Богом просвещенный не утаися от Патриарха Цареградскаго, иже из уединения Критскаго тя призва и митрополитом града Солуни постави, да неуклонно возвестиши слово истины стаду словесных овец Христовых, душеспасительною пищею учения Евангельскаго их научая, темже тя, яко пастыря добраго, сице прославляем:
Радуйся, светильниче немеркнущий света невечерняго. Радуйся, неутомимый проповедниче правды Евангельския. Радуйся, апостолов преемниче и подражателю. Радуйся, солунян равноапостольный архипастырю и учителю. Радуйся, яко Богом врученное тебе стадо среди трудов и злых напастей добре пасый. Радуйся, яко овцы своя словесныя от душегубных волков охранявый. Радуйся, и на кафедре святительстей иноческих подвигов не оставивый. Радуйся, в посте и молитве непрестанно пребывавый. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 3
Сила Божия почивала на тебе, святителю Афанасие, и невидимо в борьбе с еретиками и от православный веры отступниками, укрепляла. Темже ни хитросплетения еретическая, ни острые стрелы лукаваго учения не поколебаша тебе. Яко твердый адамант стоял еси на камени веры святоотеческия и Единому главе Церкве Христовы, Пастыреначальнику Христу воспевал: Аллилуиа.
Икос 3
Первосвятитель Цареграда всеблаженный Кирилл возлюбив тебе, яко отец любит чадо свое, имеюще тебе в трудех своих помощника, и в гонении от неверных сострадальца, темже и мы тебе. Богом и людьми возлюбленному, взываем: Радуйся, звездо, на тверди Церкви Христовой сияющая. Радуйся, веры православныя столпе непоколебимый. Радуйся, лицемернаго учения латинскаго непобедимый обличителю. Радуйся, православия истиннаго всемощный защитителю. Радуйся, в винограднике Христове добре потрудивыйся. Радуйся, овец заблудших ко Христу приведый. Радуйся, богослове златословесный. Радуйся, благодати Божией тайновидче. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 4
Буря гонений, юже подъяша на Церковь Христову латиняне со агаряны, сняла с кафедры вселенскаго патриарха, блаженнаго Кирилла, иже лютую смерть в муках претерпе, от врагов удавление приемый. Ты же, святителю Афанасие,жребий его понести сподобися и, приявши в свои богоноснии руце кормило корабля церковнаго, песнь серафимскую Христу, Церкви Основоположнику, воспел: Аллилуиа.
Икос 4
Слышаша, яко ты, святителю Афанасие, подобно великому Афанасию из Александрии, зело посрамлял своим учением врагов веры православныя, и за сие с кафедры своея изгнан был еси еретиками. Темже, яко исповедника Христова, сицевыми похвалы ублажаем:
Радуйся, апостолов наследниче. Радуйся, мучеников сострадальниче. Радуйся, твердый Христов исповедниче. Радуйся, в гонениях терпение явивый. Радуйся, злобу врагов любовию Христовою победивый Радуйся, яко двоекратно с кафедры святительския был изгоняем. Радуйся, яко великими скорбями был искушаем. Радуйся, единое утешение в молитве к Богу имевый. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 5
Подобно звезде боготечней пришел еси, святителю отче Афанасие, из Цареграда на гору Афонскую в удел Пресвятыя Богородицы, и тамо уединенную келию создав, добрым трудом в безмолвии, посте и молитве потрудися, день и нощь Пресвятей Троице, воспевая песнь хвалебную: Аллилуиа.
Икос 5
Видевше, святителю отче Афанасие, яко келия твоя многи иноки к себе собра и во благоустроенный скит расширися, где и до ныне имя Христово иноками прославляется; и память о тебе сицевыми похвалы утверждается:
Радуйся, иноческого уединения устроителю. Радуйся, благовонный фимиаме молитвы к Богу. Радуйся, яко тихое и благоприятное для спасения пристанище на Афоне обретший. Радуйся, под покровом Богоматери в покое бого-угодно поживший. Радуйся, лукавые хитросплетения диавола победивый. Радуйся, яко изгнание и жестокия муки мужемудренно претерпевый. Радуйся, яко подобно Христу и ты не имел где главу подклонити. Радуйся, все добродетели усовершивый. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 6
Проповедником православнаго вероучения был ты в земли молдавстей и тамо в монастыре святителя и чудотворца Николая временный покой от трудов, гонений и злобы обрел еси, и на спасение верных чад Церкви тамо потрудися, безпрестанно наставляя их богоприятно воспевати Триединому Богу: Аллилуиа.
Икос 6
Немеркнущий свет Богопознания, возсия в боголюбивой душе твоей, святителю Божий, вознесе тя на высоту духовнаго совершенства, яко на некий таемный Фавор, отонюдуже и наша затемненным души твоим молитвенным пред Господем предстательством просвети, во еже глаголати тебе сия похвалы:
Радуйся, пресветлая заре, верным душам путь к Солнцу Правды показующая. Радуйся, бисере честный, боголюбивая сердца просвещающий. Радуйся, Божественныя благодати непорочное жилище. Радуйся, Духа Святаго избранный сосуде. Радуйся, главе, десницею Вышняго освященная. Радуйся, реко, водами богомудрия напоенная. Радуйся, граде, верху горы стояй. Радуйся, чаше, Божественнаго мира исполненная. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 7
Человеколюбец Господь, возжелав содеяти тя, святителю Афанасие, близким стране нашей, вложи тебе мысль шествовати в землю нашу, да обрящеши зде духовное утешение и молитвами твоими освятиши страну нашу, в ней же с древних лет Пресвятой Троице песнь хвалебная воспевается: Аллилуиа.
Икос 7
Видя в тебе нового поборника благочестия царь Алексий, с любовию прият тя, святителю, и богатыми дары тя одари. Мы же смиренно приносим тебе, яко дары, сии словесныя похвалы: Радуйся, яко землю нашу стопами ног твоих освятивый. Радуйся, яко в старости маститей душевную юность явивый. Радуйся, яко сердца людей наших молитвами твоими утешивый. Радуйся, яко боголюбивый народ наш своим пришествием возвеселивый. Радуйся, церковнаго благочестия поборниче. Радуйся, ересей и расколов обличителю. Радуйся, верных мудрый наказателю. Радуйся, чистоты веры православныя охранителю. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 8
Странник чуждый был еси святителю Афанасие в земли нашей, но токмо по языку, по вере же и благочестию близок был еси народу нашему, и по воле Божией скоро и второе отечество в стране нашей обрел, и сном смерти зде почил, да содеешися заступником и молитвенником пред Богом за народ наш, иже всечасно воспевает Богу хвалебную песнь: Аллилуиа.
Икос 8
Сердцем всем предавшись Богу и Богом наставляемый, пришел еси ты, святителю Афанасие, в монастырь Лубенский, и в болезни пребывая, благоволил остатися тамо. Но и в немощи сущий, молитвенных подвигов не оставил и, уединенное место избрав, молитвы ко Господу непрестанно возносил. Темже и мы с любовию тебе зовем:
Радуйся, святителю Божий, своим пришествием тихую обитель Лубенскую прославивший. Радуйся, своими дивными чудесы ту возвеличивший. Радуйся, яко и наш храм нетлением своих мощей обогативый. Радуйся, яко благодатию цельбоносных мощей его освятивый. Радуйся, среди непрестанных псалмопений мирную кончину приявый. Радуйся, в коленопреклоненней молитве ангела смерти сретивый. Радуйся, к сонму святых сопричтенный. Радуйся, нетлением от Бога награжденный. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 9
Вси ангели Божий с радостным пением сретили праведную душу твою, святителю Афанасие, егда из темницы телесныя до небесных обителей она возношашеся и Творцем ангелов в райския селения прията была и купно с сонмом ангелов немолчно песнь Богу воспела: Аллилуиа.
Икос 9
Буесловцы витийствующие, иже онеправдовали тя, посрамлены быша. Ты же, святителю Афанасие, нетлением и чудесы от Господа по смерти прославлен был еси. Ибо святыя мощи твоя по восьмилетнем в могиле пребывании обретены были целы и невредимы и даже святительских риз твоих не коснуся тление. Радуяся сему явному свидетельству твоея святости, приносим ти сия похвалы:
Радуйся, смерть приявый, но тления не познавый. Радуйся, благодатными цельбами своя мощи прославивый. Радуйся, яко раку мощей целебницей недугов являеши. Радуйся, яко от нея ежечасно людям великия милости подаеши. Радуйся, яко и по смерти на кафедре святительстей возседаеши. Радуйся, яко десницею твоею, для лобзания положенною, невидимо нас благословляеши. Радуйся, яко от бед и скорбей, молитвами твоими нас избавляеши. Радуйся, целебниче безмездный. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче
Кондак 10
Спасение вечное наследовал еси, незабвенный Святителю. Нам же, волнами житейскаго моря обуреваемым, вернымкормчим и заступником себе являеши даже до сего дне. Онем тя призывающим в сониих и видениих помощь подаеши; инех же верных к тихому пристанищу направляеши, да купно с тобою дивному во святых Богу воспоют: Аллилуиа.
Икос 10
Царя Небеснаго Христа верный служителю, святителю отче Афанасие, нас рабов Его ленивых и непотребных — подвигни данною тебе с небесе благодатию на совершение добродетелей и призови к исполнению заповедей Христовых, да подражатели тебе будем; в час смерти нашея, благую надежду на спасение имамы, взывая к тебе сими похвалы:
Радуйся, Афанасие, Богом прославленный. Радуйся, архиерею, от Превечнаго Архиерея Христа благодатными дарами исполненный. Радуйся, рода христианскаго благодатный покро-вителю. Радуйся, почитающих тя неусыпный молитвенниче. Радуйся, вдов и сирот неу мытный заступниче. Радуйся, тяжких страдальцев скорый помощниче. Радуйся, недугующих врачу. Радуйся, разслабленных целителю. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 11
Хвалебных пений наших не отрини, святителю Божий, но милостивно приими их и вознеси за нас своя теплыя молитвы ко Господу Богу, да милостив будет к неправ-дам нашим. Мы же не дерзаем ко Господу взывати о благодати, имея же тебе великаго угодника Божия за нас пред Ним ходатая, взываем к Нему тя прославившему: Аллилуиа.
Икос 11
Яко светлосияннаго светильника почитаем тя, святителю отче Афанасие, ибо свет добрых твоих дел, имиже Отец Небесный славится, во веки не померкнет. И ныне пред Его Престолом святым во славе предстоя, от нас сии похвалы приими:
Радуйся, яко во славе святых пребываеши. Радуйся, яко о душах наших усердныя молитвы возносиши. Радуйся, святости и чистоты крине ароматный. Радуйся, всех добродетелей цвете прекрасный. Радуйся, всех окраденных и обездоленных милостивый защитниче. Радуйся, пастырю добрый и по смерти овец словесных назидающий. Радуйся, всем к твоей честней раце притекающим, добрыя дары подающий. Радуйся, и наш град неусыпно охраняющий. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 12
Благодати Божией исполненная рака святых мощей твоих, святителю отче Афанасие, взоры наша радует и сердца умиляет, ибо мы зрим тя на кафедре святительстей возседающим и жезл архиерейский в руце держащим. Темже поклоняяся нетленным и многоцелебным мощем твоим, прославляем Бога, даровавшаго их нам на утешение и исцеление, немолчно Ему вопием: Аллилуиа.
Икос 12
Воспевая многая и предивная чудеса твоя, чудотворче святителю Афанасие, величаем и восхваляем тя, таковую благодать от Бога приемшаго и усердно молим тя: в час смерти, егда убогая душа наша к своему исходу приблизится ужасы демонския ю окружат, яви нам твое заступление и молитвами твоими избави нас от власти велиара, да благодарственно воззовем к тебе сице: Радуйся, яко велие дерзновение пред Господем имаши. Радуйся, апостольскаго престола наследниче. Радуйся, яко на небеси со апостолы во славе возседаеши. Радуйся, яко и на земли на кафедре святительстей нетленными мощами пребываеши. Радуйся, страны нашея славо и похвало. Радуйся, града нашего ежечасная радосте. Радуйся, телес наших врачу благодатный. Радуйся, душ наших предстателю спасающий. Радуйся, святителю Афанасие, великий чудотворче.
Кондак 13
Великий чудотворче, святителю Христов отче наш Афанасие, многая моления оставльше о едином тя молим и просим: вознеси твоя святыя молитвы ко Господу Богу и избави нас от осуждения вечнаго и мучений адских, да твоим заступлением сподобимся купно с тобою блаженство рая наследовати и со всеми святыми пети Творцу нашему: Аллилуиа.

Сей кондак глаголется трижды и паки икос 1: Ангелов Творец..., и кондак 1: Избранниче Христов...

*
======================
Святитель Афанасий, патриарх Цареградский
Патриарх Афанасий III Пателларий известен как Святитель Афанасий Цареградский (Сидящий ), Лубенский чудотворец. В 1634, 1635 и 1652 гг. — Константинопольский Патриарх. Поддерживал антитурецкие связи с Россией, господарем Молдавского княжества Василием Лупу, а также с Б. Хмельницким.
В 1653г. принят Государем Российским царем Алексеем Михайловичем и патриархом Никоном. На обратном пути домой заболел и скончался 5 апреля 1654г. в Мгарском Спасо-Преображенском монастыре в Лубнах Полтавской губернии. Был похоронен там же, как и положено восточным патриархам, в сидячем положении. Через 8 лет обнаружили его тело нетленным. 1 февраля 1662 г. был совершен соборный чин канонизации святителя Афанасия, Патриарха Цареградского, Лубенского чудотворца. Нетленные мощи стали предметом почитания верующих. День памяти святителя Афанасия — 2 мая ст. ст. (15 мая н.ст.). В 1922 г. собор, включая серебряный трон святителя, был разграблен. В 1930 г. мощи перенесены в Харьков.
С 1947 г. находятся в Благовещенском соборе города.
*
Молитва

Святителю Христов, угодниче Божий Афанасие! 
Велением Божиим жребий служения святительскаго восприим и крест Христов на рамена своя возложив, был еси пастырь добрый, светильник всесветлый, столп непоколебимый, Церкве служитель верный, иерархов начальник,Православия защитник, нечестия искоренитель, сего ради и водворился еси в дому Господа твоего. Тебе убо просим: молися о нас, с верою и любовию притекающих к честным и многоцелебным мощем твоим, не отрини просящих у тебе помощи в скорбех и болезнех. Молитвою твоею предстани ко Всевышнему Владыце, исходатайствуй яже на пользу душ и телес наших и отверзи нам двери милосердия Божия. Ходатайством твоим сохрани Церковь Святую тверду и непоколебиму от навет вражиих. Моли Господа и Владыку, да тихое и безмолвное житие поживем во всяком благочестии и чистоте. Соблюди храм сей, в немже вселился еси, от всяких бед и напастей и от всех враг видимых и невидимых, и, якоже в жизни критския люди от неправеднаго агарянскаго убиения избавил еси, тако и ныне на Небесех непрестанно молися ко Господу избавитися нам от всякаго злаго обстояния. Подаждь руку помощи и всем православным христианам, притекающим к честным и нетленным мощем твоим и в молитвах своих тя призывающим. Ускори на молитву и потщися на помощь, имиже веси судьбами, да вси, бесприкладное Божие милосердие видяще и чаемую помощь получивше, славят подавшаго тебе силу и славу Отца и Сына и Святаго Духа, во Единем Существе славимаго Бога, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь. МОЛИТВА 2-Я Великий и дивный святителю Христов Афанасие Богомудре, светильниче Церкве вселенския, Лубенский и всея России чудотворче и покровителю! Ты, от юности вся житейская оставль, к Богу любовию и духовным благоразумием наставляемь, увещевал еси вся человеки, глаголя: что нам богатство, что нам злато, слава и могутство? — дымове, расходящийся по воздуху: вся та исчезнут, вся та понесет ветр! Многорачительно же в будущем веце да будет нам богатство. Тако поучая, сам щедр, благосерд, кроток, смирен и всем благоприступен был еси. Темже и во успении твоем Всеблагий Господь тмочисленными чудесы озари и прослави нетленныя мощи твоя. Имея убо ко Господу дерзновение, заступи и спаси твоим ходатайством всю хранимую тобою землю нашу и град сей, в немже святыми мощами твоими почивати благоизволил еси. Моли Христа Бога, да отпустятся всем нам согрешения наша вольная и невольная, да избавимся от всех враг видимых и невидимых, от всяких бед и скорбей и всяких недугов. Моли, да милостив будет всем нам Господь, и зде, и в будущем веце, и преставлыпияся от нас отцы и братию, матери и сестры и чада наша, в лики святых вчинив, в месте светле упокоит, да, предстояще и поклоняющеся раце мощей твоих, имамы тя неусыпающаго молитвенника и предстателя о нас ко Господу и благодарно с любовию величаем прославлыпаго и послушающаго тя, в Троице славимаго Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь. Конец и Богу слава!

*
====================
Святитель Афанасий, патриарх Цареградский
 *
Тропарь святителю Афанасию, патриарху Цареградскому (Константинопольскому), Лубенскому чудотворцу

Тропарь, глас 8:
     Премудростию учений твоих царствующий град просветив, тьму неведения еретическаго разгнал еси, преблаженне, твое благословение земли Российстей принесл еси, отче наш святителю Афанасие, идеже скончав течение твое, на крылех чистоты возлетел еси в Небесное Царство, и тамо со ангелы и лики святых живый, непрестанно моли Христа Бога о душах наших.
Кондак, глас 8:
     О всесвятейший пастырю и учителю вселенныя, преблаженне отче наш святителю Афанасие, к раце мощей твоих припадающе, усердно молим тя: приими от убогих душ наших любовию приносимая тебе моления и, яко имея дерзновение у Престола Владычня, испроси молитвами твоими чтущим тя со ангелы и всеми святыми непрестанно Пресвятей Троице воспевати: аллилуиа.
Величание
     Величаем тя, святителю отче Афанасие, и чтим святую память твою, ты бо молиши за нас Христа Бога нашего.
*

=====================
Ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Πατελλάριος
Все святые в земле Российской просиявшие (фрагмент). Монахиня Иулиания (Соколова). Икона. Москва. Конец 1920 - начало 1930 годов. 65.3 Х 53. Из келейных икон свт. Афанасия Ковровского. Ризница Троице-Сергиевой Лавры.




-------------------------
-----------------
---


2 комментария:

Анонимный комментирует...

Спасибо!

Анонимный комментирует...

Спаси Бог вас за труды ваши!

Отправить комментарий

БЛАГОДАРЮ ЗА ВНИМАНИЕ!
Заходите еще.